Actuele cijfers

De coronacrisis heeft grote invloed op het bedrijfsleven en de beschikbaarheid van stages en leerbanen. Op deze pagina ziet u de tekorten voor het huidige schooljaar 2020-2021.

De cijfers over het huidige schooljaar blijven we uitbreiden en actualiseren, mede door gebruik te maken van informatie van scholen, branches en landelijke en regionale partners. Op basis van de inzichten in de tekorten zoekt SBB actief met onderwijs en bedrijfsleven naar mogelijke oplossingen.

Continue daling

Op 17 juni is er een tekort van 10.006 stages en leerbanen. In totaal zijn er de afgelopen twee weken 1.844 tekorten opgelost en 1.061 tekorten bijgekomen. De tekorten zijn met name opgelost door simulaties (volgens het Servicedocument) en weggestreept doordat studenten niet meer op stage kunnen voor de zomer.

Afname horeca

Nu de horeca zowel binnen als buiten weer gasten mag ontvangen, wordt de vraag naar medewerkers in de horeca met de dag groter. Toch heeft het een tijd geduurd voordat de tekorten in dit marktsegement zijn gedaald. Inmiddels zijn de tekorten aan stages en leerbanen flink gedaald, deels doordat studenten een leermogelijkheid hebben gekregen, deels doordat er gebruik is gemaakt van het Servicedocument 5.1.

Top 5 tekorten per regio

Regio Stagetekort
Groot Amsterdam 1.728
Rijnmond 990
Haaglanden 841
Holland Rijnland 799
Rijk van Nijmegen 737

Top 5 tekorten per sector

Sector Stagetekort
Zorg, welzijn en sport 3.965
Zakelijke dienstverlening en veiligheid 1.979
Voedsel, groen en gastvrijheid 1.010
Entree 695
ICT en creatieve industrie 569