Actuele cijfers

De coronacrisis heeft grote invloed op het bedrijfsleven en de beschikbaarheid van stages en leerbanen. Op deze pagina ziet u de tekorten voor het huidige schooljaar 2020-2021.

De cijfers over het huidige schooljaar blijven we uitbreiden en actualiseren, mede door gebruik te maken van informatie van scholen, branches en landelijke en regionale partners. Op basis van de inzichten in de tekorten zoekt SBB actief met onderwijs en bedrijfsleven naar mogelijke oplossingen.

Wederom daling tekorten aan stages en leerbanen  

Op 6 mei is er een tekort van 13.117 stages en leerbanen. Dit zijn bijna 500 tekorten minder dan tijdens de vorige update. De grootste afname heeft zich voorgedaan in de regio Groot Amsterdam (-143). 

Invloed van de versoepelingen op de tekorten  

Op 28 april zijn versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan, waardoor onder andere de horeca beperkt open is en de winkels weer vrijuit te bezoeken zijn. De verwachting is dat deze versoepelingen invloed zullen hebben op de marktsegmenten Gastvrijheid en Retail. Maar tot nu toe zien we dat niet duidelijk terug in de ontwikkelingen van de tekorten in deze marktsegmenten.

Top 5 tekorten per regio

Regio Stagetekort
Groot Amsterdam 2.641
Rijnmond 1.262
Haaglanden 1.042
Midden-Utrecht 734
Holland Rijnland 584

Top 5 tekorten per sector

Sector Stagetekort
Zorg, welzijn en sport 4.398
Voedsel, groen en gastvrijheid 2.470
Zakelijke dienstverlening en veiligheid 2.225
Entree 840
ICT en creatieve industrie 723