Worstmaker

De worstmaker produceert worst en vleeswaren. Hij is verantwoordelijk voor de optimalisatie van het assortiment worst en vleeswaren van de speciaalzaak. 

De opleiding

Algemene informatie  

Niveau

3
Onderwijsaanbieder(s)

SVO Vakopleiding Food. Deze opleiding wordt gegeven in de vorm van een 16-daagse training.

Aantal studenten schooljaar 2020-2021 0 (bbl)

 

Vakfacts

  • bedenkt nieuwe producten en recepten
  • is verantwoordelijk voor de voorraad grondstoffen
  • bepaalt samen met de chef welke producten hij maakt

De worstmaker is verantwoordelijk voor alle vakspecialistische werkzaamheden met betrekking tot de productie van worsten en vleeswaren. Hij beheerst het brede scala van aspecten die op dit vakgebied een rol spelen. Hij is verantwoordelijk voor optimalisatie van het assortiment worst en vleeswaren van de speciaalzaak. De worstmaker zorgt  ervoor dat er voldoende grondstoffen op voorraad zijn en bepaalt samen met de chef welke producten hij gaat maken. Hij ontwikkelt en bedenkt nieuwe producten en recepten.

Welke trends en ontwikkelingen zijn er in het beroep?

  • Producten in ambachtelijke bedrijven (versspeciaalzaken) en supermarkten worden steeds meer bewerkt en verpakt aangeleverd. Daardoor verschuift een aantal werkzaamheden naar de grootslagerij of naar industriële bedrijven.
  • In de versspeciaalzaken blijft een aantal handelingen op de werkvloer aanwezig, zoals het verder bewerken van versproducten, het snijden en verpakken. Hierbij ligt het accent steeds meer op de herkomst, gezonde voeding, luxe producten en kant-en-klaarmaaltijden.
  • Door de veranderende benadering van de consument, assortimentskeuzes en bereidingswijzen heeft de vakman steeds meer kennis nodig van ingrediënten, diëten en voedselallergieën. In de versbranche is de uitbreiding van het productaanbod en de kwaliteit van de service een groeiende trend. Er komt meer variatie in kwaliteitsklassen van de versproducten en het aandeel biologische en fair-tradeproducten neemt toe. Daarom is voorlichting over gezonde versproducten belangrijk binnen versspeciaalzaken en versafdelingen in de supermarkt.
  • Duurzaam ondernemen krijgt steeds meer aandacht. De consument is zich namelijk steeds meer bewust van de wijze waarop versproducten geproduceerd worden.
  • De automatisering gaat door. Modernere machines worden gebruikt, zoals de sealmachine en steammachine.

(Verantwoordingsinformatie dossier Vers: Vakmanschap en ambacht)


Verdere informatie over beroep en opleiding

Lees meer informatie over het beroep en de opleiding van de worstmaker en slager-traiteur 

Betrokken brancheorganisatie(s) en partijen

SVO vakopleiding food