Betontimmerman

De betontimmerman maakt, volgens tekening, (ingewikkelde) bekistingen waarin beton wordt gestort. Als het beton hard is dan wordt de bekisting weggehaald. Werkt voornamelijk buiten aan verschillende onderdelen van grote projecten.

Lees meer

Decoratie- en restauratieschilder

De decoratie- en restauratieschilder maakt oude gebouwen weer als nieuw of knapt eeuwenoude versieringen op. Restaureert of decoreert niet alleen kerken of monumenten, maar ook moderne gebouwen. Oude en nieuwe schildertechnieken worden toegepast om een authentieke sfeer te bereiken.

Lees meer

Decoratie- of restauratie stukadoor

Om decoratie- of restauratiestukadoor te worden volg je eerst de opleiding tot Gezel stukadoor. De gezel stukadoor stukadoort wanden, plafonds en gevels. Daarnaast werkt hij/zij met decoratieve technieken. Ook het maken van lijsten en versiersels zijn onderdeel van het beroep.

Lees meer

Goudsmid

Een goudsmid is een ontwerper en vormgever tegelijk. Met verschillende materialen en technieken maakt hij/zij nieuwe sieraden of geeft oude sieraden een nieuw leven.

Lees meer

Meubelstoffeerder

Een meubelstoffeerder maakt van oude meubels weer nieuwe of is bezig met nieuwe meubels. Meubels van particulieren of series bij een meubelfabriek of (industrieel) stoffeerbedrijf. Monteren, bekleden en afwerken van de meubels vragen om de juiste keuze voor vulmaterialen en stoffen.

Lees meer

Natuursteenbewerker

Als natuursteenbewerker bewerk je natuursteen met de hand of machinaal in de werkplaats van een natuursteenbedrijf. Zagen, vrezen, polijsten en meten zijn onderdeel van het dagelijkse werk. Daarnaast coördineert de allround natuursteenbewerker het werk van de collega’s.

Lees meer

Orthopedisch technisch specialist

Als orthopedisch technisch specialist maak je prothesen (kunstbeen of-arm), orthesen (beugel of corset) van verschillende materialen en steunkousen. De orthopedisch technisch specialist weet hoe het menselijk lichaam functioneert en welke bewegingen het maakt.

Lees meer

Parketteur

Vloeren van hout, parket, laminaat, lamel of kurk worden door de allround parketteur gelegd. Ook kan een vloer worden gerepareerd of (deels) vervangen worden. De allround parketteur heeft een informerende en adviserende rol naar de klanten met betrekking tot het onderhoud van de vloer(en).

Lees meer

Pianotechnicus

Als pianotechnicus stem, onderhoud en repareer je piano’s en vleugels. Je zorgt ervoor dat het instrument zuiver klinkt en je hebt een adviserende rol. Werkzaamheden vinden plaats bij klanten aan huis, muziekcentra of ander muziekinstellingen.

Lees meer

Schoenhersteller

Een schoenhersteller repareert, adviseert en verkoopt lederen producten/lederwaren. Het is een winkelier en technicus in één. Het onderhoud van de machines is onderdeel van het beroep. Een schoenhersteller is commercieel, creatief en geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkeling en trends in de branche.

Lees meer

Tandtechnicus kroon- en brugwerk

Het maken van kronen, bruggen of implantaten is het dagelijks werk van de tandtechnicus kroon- en brugwerk. Er is veel contact met orthodontisten, tandartsen of kaakchirurg. Hierbij is er ook regelmatig contact met de klant.

Lees meer

Technicus hout en restauratie

Heb jij twee rechterhanden en een passie voor hout? In dit beroep werk je met authentieke materialen en oude en nieuwe technieken. Je bent een kunstenaar met hout.

Lees meer