Rick voltooit stage bij ContourdeTwern met The Lion King

Als Rick Sterrenburg voor zijn afstudeeropdracht bij ContourdeTwern een uitje wil organiseren naar de Efteling, gooit de coronacrisis roet in het eten. Ook de alternatieve sportdag gaat niet door. Maar optie 3 wordt zéker een succes: een openluchtvoorstelling van The Lion King.

ContourdeTwern is een organisatie voor maatschappelijke diensten en vrijwilligerswerk in Loon op Zand. “We doen sociaal werk en bieden bijvoorbeeld taalondersteuning”, vertelt praktijkopleider Caroline Vromans. “Of het nu gaat om een initiatief in de wijk, een sportactiviteit of het aanboren van talent bij jongeren – we spelen in op alles wat aan vraag en aanbod voorbijkomt.”

Snel een andere afstudeeropdracht verzinnen

Ook als leerbedrijf is ContourdeTwern actief. Zo is de organisatie erkend voor opleidingen van sport en recreatie tot sociaal werk. Stagiair Rick volgt bij Helicon MBO Tilburg de opleiding Stad en mens, met als specialisatie Stad en wijk. “Door de coronamaatregelen moest ik snel een andere afstudeeropdracht verzinnen, maar gelukkig kwam Caroline met het idee van een buitenbioscoop.”

Popcorn voor iedereen

“We laten de film ’s avonds zien”, legt Rick uit. “Overdag heb je een krachtige beamer nodig van 10.000 lumen of zo. Die heeft bijna niemand. We richten ons op dertig kinderen tot en met 12 jaar. Die hoeven onderling geen afstand te houden, dus dat is het meest praktisch. Deelnemen is gratis, maar ze moeten zich wel inschrijven via mijn e-mailadres. En natuurlijk is er popcorn voor iedereen.”

Kinderen mogen zelf zitzak meenemen

Eigenlijk is al het bellen en regelen voor Rick, als ervaren scout, gesneden koek. “We hebben een paar stoelen en zitzakken, maar we vroegen kinderen eventueel ook zelf een zitzak mee te nemen, zodat ze een chille zitplek hebben. Verder kreeg ik een e-mail van de gemeente, maar die stelde vast dat alles perfect is geregeld, tot en met de Buma/Stemra-rechten aan toe.”

Vragenuurtje van school was echt super

Rick is blij dat hij naar zijn stageadres kan blijven komen, en vindt bovendien snel zijn draai in MS Teams. Ook het contact met school verloopt prima. “Meteen vanaf het begin hadden we eens per week een vragenuurtje. Dat was echt super. 23 juni hoop ik mijn diploma te behalen. Hierna wil ik Social Work gaan studeren op Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.”

Mooi voorbeeld van omdenken

“Dit is een mooi voorbeeld van omdenken”, vindt Yoni Herberigs, bpv-coördinator bij Helicon MBO Tilburg. “Maar andere studenten zaten nog met de handen in het haar. Daarom hebben we de proeve aangepast. In plaats van een liveactiviteit voor een specifieke doelgroep, mogen onze studenten iets online of fictief organiseren, en daar op school een presentatie over geven.”

Belrondje met adviseur praktijkleren van SBB

Om erkende leerbedrijven over de nieuwe proeve te informeren, en tegelijk te vragen of ze ruimte hebben voor een stagiair, maken Yoni en adviseur praktijkleren Rinske Huijbregts van SBB een belrondje langs tientallen adressen. “Ja, we hebben een weekje lang aan de telefoon gehangen”, lacht Yoni. “Maar de studenten mogen er niet de dupe van zijn, dat ze niet kunnen afstuderen. Dat zou zonde zijn.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt