Noordwest Ziekenhuisgroep uit Alkmaar beste leerbedrijf van Nederland 2018

Winnaars
Noordwest Ziekenhuisgroep uit Alkmaar is het beste leerbedrijf van Nederland. Dat maakten minister van OCW Ingrid van Engelshoven en duovoorzitter van SBB Ineke Dezentjé Hamming gisteren in theater Orpheus te Apeldoorn bekend.

Een goede praktijkopleiding valt of staat met de kwaliteit van het leerbedrijf en de praktijkopleider. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en SBB de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten.

Unieke samenwerking met het onderwijs

Noordwest Ziekenhuisgroep uit Alkmaar is erkend leerbedrijf in de sector Zorg, welzijn en sport en mag zich een jaar lang het beste leerbedrijf van Nederland noemen. De jury waardeerde bij het winnende leerbedrijf met name de unieke samenwerking met het onderwijs, waarbij docenten van het Nova College op de Noordwest Academie de theorielessen verzorgen.

Diamant op de kroon

“Door te leren in de praktijk werkt de student niet alleen met puzzelstukjes – de kennis, vaardigheden en attitude die passen bij het beroep – maar ziet hij de gehele puzzel in één keer”, zegt praktijkopleider bij Noordwest Ziekenhuisgroep Tanja van Kleef. “Als een student op school leert bloeddruk te meten, dan kan hij dat meteen in de praktijk oefenen. Dat is onze kracht. We vonden het al een kroon op ons werk om in de finale te staan. Dat we de beste van Nederland zijn is een diamant op die kroon, wow!”

Van duizend voordrachten naar zestien finalisten

Tot en met 30 april 2018 kon iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen. Uit de bijna duizend voordrachten selecteerde de jury provinciale winnaars, die verder streden om de landelijke titel in hun sector. Uit de sectorale winnaars koos de jury de twee uiteindelijke winnaars. De verkiezing beste leerbedrijf werd in 1996 voor het eerst georganiseerd. De prijs beste praktijkopleider wordt sinds 2009 uitgereikt.

Beste praktijkopleider en mbo-ambassadeurs

De winnaar werd bekendgemaakt in theater Orpheus te Apeldoorn tijdens het Ambassadeursgala mbo, de feestelijke finale van de Dag van het mbo. Bij dezelfde gelegenheid werd Yukio Motohashi van Dudok in Rotterdam uitgeroepen tot beste praktijkopleider van Nederland. Desiree Hernandez (Albeda) werd verkozen tot Landelijke Ambassadeur mbo, Manon Sprenkeler (Rijn IJssel) werd beloond met de Berg Award en Maaike Buitink (Da Vinci College) won de Impact Award.

Dit is mbo

Het Ambassadeursgala mbo en de Dag van het mbo zijn initiatieven van het samenwerkingscollectief Dit is mbo (powered by de MBO Raad, SBB, het ministerie van OCW en World Skills Netherlands). De organisatie van het gala en de dag zijn in handen van de MBO Academie.