De kick van eerstejaarsstudenten

Art de Beauté
Toen Lisette van Rooij bij een open dag hoorde over de opleiding tot schoonheidsspecialist was ze verkocht. Al had ze nog nooit een schoonheidssalon van binnen gezien – dit was haar toekomst. Inmiddels begeleidt Lisette zelf studenten, ook eerstejaars die nog veel kennis en vaardigheden moeten opdoen.

Lisette maakte voor zichzelf een verstandige studiekeuze, want haar schoonheidssalon Art de Beauté totaal cosmetique in het Limburgse Meijel loopt als een trein. Van dinsdag tot en met zaterdag en op donderdagavond staat het team van drie gediplomeerde schoonheidsspecialistes en twee stagiairs van Gilde Opleidingen en het Summa College klaar met een ruim aanbod aan behandelingen voor zowel vrouwen als mannen.

Het goede voorbeeld geven

Met name voor eerstejaarsstudenten met een positieve instelling staat de deur wijd open. “Net zoals ik dat zelf ooit deed, moeten ze het vak leren en ervaren”, legt Lisette uit. “Praktijkopleider zijn is leuk om te doen en houdt je alert. Zo ben ik me er steeds van bewust dat ik het goede voorbeeld moet geven. Bovendien hou je er als bedrijf weleens een vaste medewerker aan over. Verder mogen stagiairs zoveel modellen meenemen als ze willen. Na de stage zien we die soms als echte klant terugkeren. Tot slot sta ik ervan te kijken wat voor ideeën studenten hebben, zoals bij het inrichten van de etalage.”

Workshop voor praktijkopleiders

Afhankelijk van de vaardigheden van de stagiair bepaalt Lisette het tarief. “De ene keer is een behandeling gratis, de andere keer reken ik de helft of geef ik 10% korting. Natuurlijk denk ik ook aan mijn eigen ontwikkeling. Zo nam ik vorige maand deel aan een van de workshops voor praktijkopleiders van SBB.” Lachend: “Van tevoren moesten we een opdracht bedenken voor de groep. Ik had er niet bij stilgestaan dat ik de op een na enige schoonheidsspecialist zou zijn, maar de mannen deden goed mee met het dansje dat ik voor ze had ingestudeerd …”

Steeds zelfverzekerder

Laurie zit al in het laatste jaar van de niveau 3-opleiding tot schoonheidsspecialist. “Het is fijn dat ik hier van alles kan uitproberen en dat ik zelfs mijn eigen modellen mag meenemen. Van mezelf treed ik niet snel op de voorgrond, maar door mijn stage bij Art de Beauté word ik steeds zelfverzekerder in de omgang met klanten. Alles is hier bespreekbaar en ik mag vragen wat ik wil. Hierna studeer ik verder als medisch pedicure, een opleiding op niveau 4. Dat is een andere richting, maar Lisette heeft beloofd dat ik hier mijn vaardigheden met bijvoorbeeld gellak mag blijven oefenen.”

Valentijn Treatment

Als bijzonder project voor de stagiairs bedacht Lisette de Valentijn Treatment. Voor slechts 20 euro krijgt de klant een schoonheidsbehandeling van 45 minuten. “Zo maken we het bezoek aan de salon laagdrempeliger voor mensen die nog geen klant bij ons zijn. Omdat alleen onze stagiairs de behandeling uitvoeren krijgen ze hun eigen klanten, voeren ze weer andere leerzame gesprekken en vliegt de dag voorbij. Het geeft een kick om te zien hoe mbo-studenten met aandacht en liefde voor het vak in de salon meedraaien. Waarom je geen eerstejaars zou aannemen? Ik zou niet weten waarom niet!”