Beter Horen biedt mbo-studenten interessante toekomst

Minimaal 65 gediplomeerde audiciens bij wie elke Nederlander straks terechtkan voor een hooroplossing op maat. Daarvoor zorgt Beter Horen de komende periode via de reguliere vakopleiding. Door mbo-studenten te begeleiden, die werken en leren op een van de 142 door SBB erkende vestigingen, helpt Beter Horen studenten met hart voor zorg en techniek op weg naar een interessante toekomst.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

De audicien brengt de slechthorendheid en de hoorwensen van de cliënt in kaart en vindt een oplossing, zodat de cliënt alle emoties van geluid kan ontdekken of herontdekken. Hij of zij inspecteert het oor, stelt het hoorverlies vast, beoordeelt of aanvullend audiometrisch onderzoek nodig is en adviseert over technische hulpmiddelen of gehoorbescherming. Zeker dankzij innovatieve technieken, zoals het automatisch aanpassen op omgevingsgeluid en het bedienen van hoortoestellen via een smartphone, zijn de opties voor de cliënt sterk verbeterd.

Praktijkopleiders vergroten deskundigheid

“Beter Horen telt meer dan 200 winkels en servicepunten”, vertelt hr-directeur Jules Cleutjens. “Daarvan staan er bij SBB 142 geregistreerd als erkend leerbedrijf, zodat we studenten door het hele land de kans kunnen bieden om een toekomst op te bouwen in ons prachtige vak. De samenwerking met SBB leverde al veel op. Zo wisten onze praktijkopleiders hun deskundigheid te vergroten, hebben we het opleidingsbeleid doorontwikkeld en verbeterden we de organisatie van de beroepspraktijkvorming, waarvan de studenten nu de vruchten plukken.”

Na jarenlange goede ervaringen met mbo-studenten, gaat Beter Horen nog meer kansen bieden aan werkenden en werkzoekenden die door om- of bijscholing een andere richting op willen. Jules: “Wij maken graag nog beter gebruik van de mogelijkheden die het mbo biedt, zodat we extra ruimte creëren voor functiedifferentiatie en om shopmanagers en assistent-audiciens te helpen opleiden in deze groeiende branche met ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.”

Mbo-certificaten voor volwassenen en zijinstromers

“Voor de ‘gewone’ mbo-studenten bestaan er al keuzedelen voor audiologisch advies, verdieping in audiometrische evaluatie en verdieping in hoorhulpmiddelen”, legt sectorunitmanager Henk de Jong van SBB uit. "Als we ons met de gehele sector inzetten om daaraan in de toekomst een mbo-certificaat te verbinden dat voldoet aan alle eisen, zijn de keuzedelen net zo goed interessant voor volwassenen en zijinstromers. Mooi en waardevol maatwerk!"

Niet toevallig, nam Beter Horen afgelopen maand deel aan het SBB-evenement ‘Beroep op de toekomst’, waar onderwerpen zoals technologie in beroepen en onderwijs, een leven lang ontwikkelen en generatiediversiteit de revue passeerden. Henk besluit: “Fantastisch om trends, kennis en ervaring te kunnen uitwisselen. Maar bovenal mooi dat studenten ook tijdens de coronacrisis bij Beter Horen een plek vonden.”

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt