We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep medewerker voeding en technologie.
Ik werk hier bij de kaasfabriek in Rouveen als verpakkingsmedewerker.
Rouveen Kaasspecialiteiten is een specialiteitenfabriek waar we heel veel soorten kaas maken. Van de melk maken we kaas, en die wordt dan vervolgens gerijpt en dan verpakken we het nog eens en dan leveren we het af aan de klant.
Zorg je er wel voor dat die order op tijd klaar is?
-Ja.
Over een half uur staat de vrachtwagen er.
-Oké.
Ik doe allerlei soorten werk, qua kaasbehandeling en -verpakking. Ik test de kaas ook wel. En expeditie doe ik ook erbij. Vrachtwagens laden en lossen en zo.
Ik deed vooral buitenwerk en toen kwam ik hier dus in de fabriek. Dat is natuurlijk een omslag. Op den duur leer je de mensen kennen en het werk leer je beter kennen. Dan begint het echt leuk te worden.
Het boren gaat als volgt. Je steekt gewoon de boor in de kaas. Je draait hem even rond tot hij goed los is. Je trekt hem er weer uit en dan heb je een boor.
Je moet leergierig zijn, wel willen werken. Doorzetters, daar houden ze hier wel van.
Ik vind het een mooie kaas. Kruiden zijn mooi verdeeld, niet te veel, niet te weinig.
Ik vind dat Erwin echt goed bezig is met z'n werk, maar ook met z'n opleiding. Hij is er serieus mee bezig en pakt het heel goed op. Ik ben echt blij met Erwin.
Persoonlijk vind ik de 48+ hier gewoon het lekkerst. Waar ik trots op ben, is dat ik onderdeel mag zijn van zo'n groot proces. In dit bedrijf, dat exporteert over de hele wereld.
Je hebt een vervelend beroep eigenlijk, hè? Kaas keuren.
-Ja, elke dag kaas eten. Heerlijk.