Samen zorgen voor een veilige stageplek

Een goede stageplek houdt rekening met zowel de fysieke  als sociale kant van veiligheid. Dat betekent: werken zonder gevaar én samenwerken in een respectvolle omgeving. De adviseur praktijkleren van SBB kijkt of de stageplaats aan deze eisen voldoet. De adviseur weet welke risico’s er zijn voor jonge mensen en geeft advies om de omstandigheden, waar nodig, te verbeteren.

Vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werknemers, werkgevers en overheden hebben het Stagepact mbo 2023 – 2027 ondertekend. In het Stagepact staan afspraken om ervoor te zorgen dat alle stagiairs een stage of leerbaan krijgen met goede begeleiding en voorwaarden.

Stagediscriminatie

Stagediscriminatie is onacceptabel. Iedere stagiair heeft recht op een veilige eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Door met maatregelen in te zetten op het (h)erkennen, voorkomen en aanpakken van stagediscriminatie, wordt stagediscriminatie tegengaan.  

Rol van de praktijkopleider

Jij als praktijkopleider speelt een belangrijke rol in het creëren van een veilige leeromgeving . Het is belangrijk om regelmatig te vragen hoe het gaat op de leerplek en actief te luisteren naar wat er speelt. Sta open voor feedback en reageer eerlijk en duidelijk als er problemen zijn. Als er iets misgaat, is dat een kans om samen te leren. Ook zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer is belangrijk, in samenwerking met de rest van het team of de organisatie. Door open te staan voor nieuwe ideeën en manieren van werken, groeit niet alleen de stagiair, maar ook de praktijkopleider en het hele bedrijf. 

Lees meer Opent in een nieuw tabblad

Wist je dat?

Jongeren zijn zich vaak minder bewust van risico’s. Daarom is goed toezicht belangrijk. Voor stagiairs onder de 18 jaar gelden extra regels, bijvoorbeeld voor werktijden en werken met machines. Deze regels zijn te vinden op de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie