Samenwerkings-convenant Skills en CompetentNL
In opdracht van de ministeries van OCW en SZW werken SBB, UWV, TNO en CBS intensief samen aan één gemeenschappelijke, landelijke skillstaal: CompetentNL. Een taal om te begrijpen over welke skills je het hebt. Deze taal helpt de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het (beroeps)onderwijs verder te verbeteren. SBB zorgt binnen CompetentNL voor de koppeling met de complete, continu geactualiseerde mbo-kwalificatiestructuur.
Op 28 mei 2025 ondertekende SBB samen met de genoemde samenwerkingspartners een samenwerkingsconvenant. Daarmee zetten de partijen de samenwerking voor CompetentNL door.

Wat kun je ermee?
• Onderwijs- en opleidingsaanbieders kunnen met CompetentNL een flexibeler aanbod van opleidingen en certificaten opstellen. Dat is vooral waardevol bij maatwerkscholing voor beroepen die snel belangrijk worden, of dat nu al zijn.
• Werkgevers kunnen door skillsgericht te werven in een krappe arbeidsmarkt makkelijker medewerkers vinden. Ook als deze niet beschikken over het ‘perfecte’ diploma en passende, snelle bijscholing nodig hebben.
• Bemiddelaars, zoals intermediairs en regionale mobiliteitsteams, kunnen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter matchen.
• Werkenden en werkzoekenden kunnen via een skillstoepassing of -initiatief een skillspaspoort of -profiel aanmaken. Zo is het eenvoudiger te zien wat de al aanwezige skills zijn en welke nog ontbreken voor de ambities in de toekomst.
Aanhaken bij CompetentNL?
Vanaf eind september 2025 is de basisversie van CompetentNL live. Gratis en zonder grote aanpassingen is CompetentNL direct toepasbaar in eigen systemen via Linked Open Data of een API.

Unieke kenmerken
- CompetentNL is dé nationale standaard voor het beschrijven van skills op de arbeidsmarkt en in het (beroeps-)onderwijs.
- SBB zorgt ervoor dat er binnen CompetentNL een link is naar de complete continu geactualiseerde mbo-kwalificatiestructuur.
- CompetentNL heeft een ‘hybride AI’ systeem: een combinatie van kennis van arbeidsmarkt- en onderwijsexperts en artificiële intelligentie zodat de skillstaal levend en actueel blijft en ieders taal leert spreken.
- Gratis beschikbaarheid voor alle partijen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.
Meer weten?
Nieuws, een aanmeldknop voor nieuwsbrieven en praktijkvoorbeelden zijn te vinden op competentNLnl.