De vakexpert voeding en voorlichting zorgt ervoor dat voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen en hun omgeving. Hij houdt zich bezig met de hele voedingsketen, van productie tot consumptie en hij heeft het doel dit zo verantwoord mogelijk te laten verlopen. Zijn belangrijkste taak is zijn klanten adviseren over het gebruik van voeding. De vakexpert voeding en voorlichting is op de hoogte van economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en past zijn advies hierop aan. Hij heeft een aansturende en adviserende rol. Hij is medeverantwoordelijk voor resultaten van zijn team.
Uitgeschreven tekst van deze video
We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep vakexpert voeding en veiligheid.
Hallo, ik ben Guan Pierik. Ik doe de opleiding Vakexpert voeding en voorlichting, en ik loop nu stage bij Erve Slendebroek in Zwolle.
Wij hebben een melkvee bedrijf. Van een deel van onze melk
maken we onze eigen zuivelproducten
We maken melk, karnemelk en kefir, yoghurt en allerlei soorten vla.
Dan gaat die hele lans door het reinigingsmiddel.
Mijn werkzaamheden zijn doordeweeks best wel verschillend.
Maar vooral op maandag en dinsdag, dat zijn hele drukke dagen, dan ga je de flessen stickeren. En dan ga ik de melk en de zuivelproducten vullen. Dat zetten we dan netjes in de koeling en dat is dan klaar voor de verkoop.
Hier in de grote ketel zit melk. Daar pompen we het door de machine heen en dan vullen we het hier bij de flessen.
Ik vind het leuk om te zien hoe producten worden gemaakt. Dat je er zo actief mee bezig bent, en ziet hoe een product tot stand komt.
Op deze lijst houden we bij: de datum dat we het geproduceerd hebben en de hoeveelheid product met daarbij houdbaarheidsdatum.
Wanneer een stagiair hier binnenkomt pakken ze de werkzaamheden met begeleiding samen op. Wanneer we merken dat ze meer zelfstandig kunnen doen, krijgen ze steeds meer zelfstandigheid terug.
Het is gewoon heel fijn. Je mag zelfstandig je dingen doen. En als je niet weet hoe het moet, dan legt ze het altijd goed uit en dan weet je het voor de volgende keer. Zodat je zelfstandig je ding kunt doen.
Kerntaken en werkprocessen
Begeleidt het gebruik van voedsel en voeding
- Oriënteert zich op de vraag van de klant
- Adviseert klant over gebruik van voedsel en voeding
- Presenteert voedingsinformatie
- Neemt deel aan projecten (onderzoek, evenementen, voorlichting, etc.)
- Ontwikkelt zichzelf op het gebied van voeding en voorlichting in de keten
Zorgdragen voor voedsel
- Draagt zorg voor de kwaliteit van het voedsel
- Draagt zorg voor voedselveiligheid
- Draagt zorg voor interne en externe informatie-uitwisseling
Overzicht kansen per regio
:
- Gering
:
- Matig
:
- Voldoende
:
- Ruim voldoende
:
- Goed