We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep technicus elektrotechnische systemen.
We staan nu in het middentunnelkanaal van de Coentunnel. Dit is een dienstgang. Hier staan alle E-kasten ten behoeve van de tunnelbuizen. Hier komen alle kabels, alle draadjes eigenlijk binnen.
Mijn werkzaamheden hier op de tunnels is een stukje service en onderhoud. Dat houdt in: wij doen regulier onderhoud aan alle deelinstallaties hier. Aan alle installaties die te maken hebben met de Coentunnel.
Je pakt dit nou van lieverlee zelf op, je overlegt nog steeds regelmatig met Ton, ook wel dingen, als je zaken niet weet.
Wij communiceren wat dat betreft wel goed met elkaar wat storingen betreft. Wij zorgen dat hier alles functioneel blijft en houden alles draaiende.
Als je deze richting uit gaat, dan houd je je bezig met allerlei elektrotechnische installaties. Je kan werken in de infra, in de industrie. Ja, er zijn zat projecten, en overal wordt elektrotechniek gebruikt. Bij ons bedrijf doen we behalve tunnels, want we zitten volledig in de infra, ook bruggen, sluizen. Al die grote, complexe installaties. Ja, dat behoeft toch behoorlijk wat kennis.
Rick, hoe gaat het?
Goed, ik ben bijna klaar. Ik zet nu alles weer bij, de LED-prints zijn vervangen.
Ja. O, Netjes, joh.
Alles zou weer moeten werken.
Het bestaat niet alleen maar uit een lampje en een stopcontactje. Je bent hier toch heel allround bezig.
We praten over spanning, we praten over elektrische stroom. We praten over weerstand. En alles zit eigenlijk een beetje verborgen in de natuurkunde. Ja, dat maakt het heel leuk. Af en toe puzzelen. Af en toe heel moeilijk en lastig. Maar ook wel weer verschrikkelijk leuk als je de zaken weer voor elkaar hebt en draaiende hebt.
Zo Gerard, dit was de Coentunnel.
Ja, er zit veel meer in zo'n tunnel dan wat je ziet als je met de auto door de tunnel rijdt.