We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep tandtechnicus kroon- en brugwerk.
Tandtechnisch laboratorium Beurskens Tand is een allround tandtechnisch laboratorium waar we eigenlijk alle facetten van de tandheelkunde, tandtechniek, doen.
Wat mij heel erg aantrok was vooral de medische sector. En ook de combinatie met het precieze werk. En het ambachtelijke werk, zeg maar. Ja, het is heel precies. In principe is het als je er een millimeter te veel afhaalt, dan kan het al voor drukplekken zorgen in de patiënt's mond.
Zojuist de gipsmodellen uitgegoten. Nu even wachten totdat ze hard zijn geworden.
We gaan nu eigenlijk van het gipsmodel, gaan we het overzetten
naar een digitaal ontwerp. Ja?
Het ambacht gaat er een beetje uit. Wordt overgenomen door de computer. En het is eigenlijk aan de jeugd nu ook de taak om dat te laten integreren binnen de onderneming van ons.
De kroon staat er mooi netjes op.
Wilco doet het vooralsnog uitstekend. We zien wel dat hij dus echt een bepaalde finesse heeft.
Het is veel preciezer dan prothesewerk nog. Prothesewerk is wat ruwer.
Je kunt nu gaan kantelen, alles. En op deze manier kan die tweedejaars is al een heel mooie kroon maken.
Hij kan van een kroon die dus eigenlijk helemaal CAD-CAM wordt ontworpen, die er mooi driedimensionaal uit komt, moet straks toch nog met toevoeging van kleuren, moet het toch nog het kroontje worden dat straks niet opvalt in de mond. En dat artistieke is voor Wilco ook wel weggelegd.
Ik ben de kroon aan het glanzen en een kleur aan het geven, zodat de kroon ook een mooie kleur krijgt zoals de patiënt die ook in de mond heeft. Dit is eigenlijk de laatste fase.