We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit.
Op mijn opleiding leer ik, ja, vooral het theoretische gedeelte van de elektrotechniek, zoals weerstandwaardes berekenen, voltage berekenen en ampères berekenen. En zo een hele puzzel eigenlijk. Als elektricien is het vooral heel belangrijk dat je goed met je handen kan werken. Als je echt onhandig bent, dan is handenwerk sowieso niet echt iets voor je. Maar wat ook zeker een hele belangrijke factor is, is dat je er toch wel bij na blijft denken. Ik bedoel, er komt toch een hoop meetwerk bij.
We zijn hier vandaag bezig met leidingwerk aanbrengen in de wanden, zodat de elektra allemaal op de juiste plek komt te zitten.
Dan betreft het... gaat het om deze wand, waar verwezen wordt naar een detail.
Komt er dan een kleiner gat of hetzelfde...
Nee, dat kan niet met een doos uitgevoerd worden.
Als elektricien moet je verstand hebben van schakelingen. Je moet weten hoe je een leidinginstallatie op kan bouwen. Welk draadje voor wat is, om het zo maar te noemen. Van mij opleiding vind ik zeker het praktijkgedeelte het interessantst. Ik werk ook het liefst met m'n handen.
Ik zie Max voor me als een zelfstandige monteur die z'n vak verstaat. Die makkelijk wat aanneemt en leergierig is. Dus met Max komt het wel goed.
Klikkie en klakkie.
Wat ik nog wel moeilijk vind, is als ik dingen voor het eerst doe. Zoals een apparaat aansluiten of een nieuwe installatie maken. Dus dat ik nog niet alle symbolen herken. En ja, dan kom je er dus eigenlijk al niet uit. Maar gelukkig heb ik hier Lennart lopen, en die kan mij dat allemaal mooi uitleggen. Ja, ik vind het altijd wel leuk en mooi om te zien hoe dan toch uiteindelijk alles op z'n plek is gekomen. En dat eigenlijk alles werkt. Dat geeft wel een goed gevoel.
Nou, ons lichtje gaat uit, maar hier blijft ie voorlopig nog wel even branden.
Kom op, we gaan.