Verspaner

De verspaner werkt op de afdeling ‘machinaal verspanen’ in een bedrijf dat onderdelen van gereedschappen en apparaten produceert. Hij voert routinematige werkzaamheden uit op het gebied van de bewerking van materialen. Hij kent verschillende bewerkingstechnieken en werkt bedachtzaam en geconcentreerd. Hij is altijd alert op fouten tijdens zijn werk en meld het bij zijn leidinggevende als er een onveilige situatie ontstaat. De verspaner werkt onder supervisie en is verantwoordelijk voor zijn eigen werk, en zijn eigen veiligheid. De eindverantwoordelijkheid ligt bij zijn leidinggevende.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep verspaner.

 

Ik ben Sam Forman en ik leer voor CNC verspaning. En dat doe ik ook in m'n dagelijks werk.

 

We zijn vandaag in Den Bosch bij Caterpillar Work Tools, afdeling verspanen. Verspanen is van een stilstaan object met een ronddraaiend gereedschap materiaal verwijderen.

 

Op m'n opleiding leer ik het besturen van een CNC-machine en ook het programmeren ervan. M'n werkzaamheden hier zijn met de machine programmeren en instellen om een connector op maat te maken.

 

Het verspanen op zich en het programmeren, dat heeft hij echt wel goed door. Maar er zijn meer dingen te doen rond het verspanen. Daar moet hij soms nog wel eens een beetje zichzelf op concentreren.

 

Wat ik leuk vind aan het werk, is dat je je koppie erbij moet houden, omdat het erg precies werk is. En dat is ook de uitdaging van het werk.

 

Zit hij vast of los?

 

Hij zit los.

 

Hij moet vast?

 

Ja.

 

Het is ook heel belangrijk om je concentratie erbij te houden. Doe je dat niet, dan is dat precisiewerk wat ik bedoel toch moeilijk te volbrengen natuurlijk. Het komt echt heel nauw.

 

Ik had laatst een tekening op school gemaakt met een simulatie. Die was in één keer goed gegaan. Daar was ik best wel trots op.

 

Sams toekomstmogelijkheden zijn best wel breed als hij blijft bij Caterpillar. Maar mocht dat niet zo zijn, in de metaal is zat toekomst in het CNC-frezen. Dus dat zit wel goed.

 

Zo, de machine draait weer.

 

Dan gaan wij een bakje melk drinken.

 

Houdoe.

 

Houdoe.

Kerntaken en werkprocessen

Bewerkt materialen

  • Bereidt materiaal bewerkingen voor
  • Maakt de machine productiegereed
  • Voert materiaal bewerkingen uit.
  • Meet en controleert het eigen werk
  • Rondt materiaal bewerkingen af
  • Onderhoudt apparatuur