Timmerman

De timmerman voert zelfstandig timmerwerkzaamheden uit. Hij werkt aan daken, stelt eenvoudige prefab-elementen en maakt betonfunderingen. Hij monteert en hangt deuren en ramen af en voert herstelwerkzaamheden uit. De timmerman heeft een goed ruimtelijk inzicht. Hij kan tekeningen en bestekken lezen en vertaalt deze naar de praktijk. Hij heeft materialen- en gereedschapskennis en voert handmatige en machinale werkzaamheden uit. De timmerman werkt planmatig en kan nauwkeurig maatvoeren. Hij werkt zowel binnen als buiten in de nieuwbouw, de restauratie en het onderhoud. De timmerman is zich bewust van de veiligheidsvoorschriften en werkt milieubewust.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep timmerman.

 

Nou ja, ik hou er gewoon van om met m'n handen bezig te zijn. Ik heb toen meegedaan aan de testweek. En het lag me wel met het hout, het timmeren gewoon.

 

We leren de jongens alles in het klein wat in de bouw in het groot gebeurt. Dus we leren ze hier een beetje de aspecten, van: Joh, dat kun je verwachten, dat kun je verwachten. En het echte timmeren leren ze op het bouwwerk. Dus je moet wel een beetje stevig in je schoenen staan. Niet mekkeren als het een keer regent of als het koud is. Dat is gewoon zo. De bouw is buiten. Dus 's winters is het even afzien.

 

Dat is de bedoeling. We gaan dus dit stellen. We gaan een haakse hoek maken.

 

Siem is gewoon een toffe peer om mee te werken. Ik bedoel, ja, hij wil je gerust dingen uitleggen. Op werk is het wat anders, want dan zit er meer druk achter. En hier is het van: 'Nou, jongens, doe het even rustig aan. Doe het goed.'

 

Er gaan dingen fout en dat vind ik helemaal niet erg, want van de fouten gaan ze leren. En hoe grover de fout, hoe beter ze ervan leren.

 

Een haartje harder, Richard. Een tikkie nog. Ho. Vast.

 

Je leert om met meerdere mensen om te gaan, hoe ik dakwerk moet doen, aftimmeren, kozijnen stellen, machinaal.

 

Hij is perfect.

 

Het uitdagende van dit werk is dat je nooit weet waar je terecht komt. Het is nooit hetzelfde. De locaties zijn verschillend, het werk is verschillend. En de problemen die je gewoon tegenkomt die je zelf mag oplossen. Het is soms net als een puzzel. Ik hou van puzzelen. En nu doe je het ook weleens in het groot.

 

Het ligt er allemaal mooi in. Vakwerk. Prachtig.

 

Kerntaken en werkprocessen

Uitzetten en maatvoeren

  • Maatvoert en zet uit
  • Controleert de maatvoering

Bewerken en verwerken bouwmaterialen en (prefab)elementen

  • Richt werkplek in
  • Verwijdert constructiedelen
  • Stelt hulp- en/of ondersteuningsconstructies
  • Bewerkt bouwmaterialen
  • Plaatst prefab elementen (ruwbouw)
  • Monteert producten en onderdelen (afbouw)
  • Ruimt werkplek op