Stukadoor

De stukadoor voert stukadoorswerk uit aan wanden, plafonds en gevels. Hij werkt zowel binnen als buiten met producten die geschikt zijn voor die ondergrond. Hij houdt rekening met weersomstandigheden en het werken op hoogte. Hij plant en bereidt zijn werkzaamheden voor. Vervolgens controleert hij de ondergrond en voert hij zonodig reparaties en/of voorbehandelingen uit. Daarna brengt hij pleisterdragers aan en beraapt hij de ondergrond. Tot slot werkt hij de ondergrond af met afwerklagen.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep stukadoor.

 

Ik maak de muren weer recht. Je hebt rondingen erin, hoeken. Je maakt een muurtje, dat is handwerk, dus...

 

Niveau 2, dan moet je echt denken aan het basis stukadoren. Een stukje met gips gaan smeren. En dat ze in ieder geval, zo langzamerhand al de basisprincipes van het stukadoren binnenkrijgen.

 

Ik ga zo een muur stuken, om te laten zien hoe het allemaal in z'n werk gaat.

 

Michael, wat is nou belangrijk? Waar je nu even sowieso op moet letten?

 

Als ik de spaan naar de hoek druk, dat er voldoende materiaal op de spaan zit.

 

Ja, wat is er zo mooi aan dit vak? Nou ja, als je komt en er staat een muur waar niks op zit en je gaat weg en dat ding is superstrak, glad en dat je weggaat en de klant denkt van: Wauw, wat mooi dat je geweest bent. De liefde en passie van het vak overbrengen naar de jongens toe, ja, dat is gewoon... Dat vind ik het mooiste wat er is.

 

Muurvarkens. Ze zeggen dat stukadoors altijd alles overal neergooien en nooit wat opruimen of pas later en alles onder smeren. Ze willen je op school wel leren om zoveel mogelijk op te ruimen en zo netjes mogelijk te werken. Ik kan best wel netjes werken. Als het moet.

 

Als het moet?

 

Ik ben van mening dat als je een goede stukadoor bent, dan moet je eigenlijk niet zien, als alles klaar is, moet je eigenlijk niet kunnen zien dat ie geweest is. Alleen aan het product wat ie heeft afgeleverd.

 

Ik denk vooral in de hoogte, dat je van hoogte naar beneden moet werken. Dat het dan allemaal mooi wordt. Ik denk dat dat wel heel lastig is. Hier is de sfeer wel heel gezellig. Ja, gewoon gezellig, maar er wordt ook wel serieus gewerkt. Anders kun je niet zomaar stukadoor worden.

 

Top. Keurig.

 

Kijk, ziet er goed uit, toch?

 

Kerntaken en werkprocessen

Voert stukadoorswerk uit

  • Bereidt stukadoorswerk voor
  • Bereidt ondergronden voor
  • Brengt raap- en afwerklagen aan
  • Voert opruimwerkzaamheden uit
  • Levert stukadoorswerk op