Monteur mechatronica

De monteur mechatronica voert onderhoudswerkzaamheden uit aan mechatronische systemen. Hij werkt meestal in de werkplaats, of bijvoorbeeld op een aparte montage-afdeling van een elektrotechnisch bedrijf. Hij beschikt over basiskennis van het assembleren van mechatronische producten en kan technische tekeningen goed interpreteren. Daarnaast heeft hij een veiligheidsbewuste en nauwkeurige werkhouding. De monteur mechatronica werkt zelfstandig tijdens korte projecten, bij grotere opdrachten heeft hij voornamelijk een ondersteunende rol. Hij voert zijn werkzaamheden uit naar aanleiding van instructies en meldt het als hij afwijkingen in de producten tegenkomt. Hij is verantwoordelijk voor een goede oplevering van het werk.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep monteur mechatronica.

 

Ik hou van dingen bouwen. Als er maar iets van techniek inzit, dan vind ik het leuk.

 

Wat we maken, is eigenlijk de machines voor de frietindustrie. Onderdelen die we maken in de frietindustrie, dat is de bakoven, dat is de vriestunnel en dat is de inpakmachines. Dat zijn wel de grootste machines die we in de leen hebben zitten.

 

Maar eerst die band maar aan elkaar maken. Of niet?

 

Ja.

 

Pen erin.

 

Nou, op m'n opleiding leer ik lassen en tekeningen lezen. En dat kan je hier in de praktijk... kun je dat veel beter toepassen, je leert ermee werken, je leert jezelf verbeteren.

 

Die tandwielen komen ergens tegenaan nu, hè? Maar dit is de richting, dus die kant op.

 

Ja?

 

Het is een heel brede opleiding. Je hebt van lassen krijg je les, verspanen, constructie, elektrotechniek, besturingstechniek. Dus je bent eigenlijk van alle markten thuis en kunt bij heel veel bedrijven terecht. Nou, je moet een passie voor techniek hebben. Geen twee linkerhanden. En je moet een beetje nauwkeurig kunnen werken.

 

Heb je 'm haaks? En... Ja, super. Andere kant.

 

Toen Jesse voor anderhalf jaar terug hier binnenkwam, had ik het idee: Die jongen is een beetje teruggetrokken, een beetje bleu. Als ik dat zo mag zeggen. Misschien. Maar als ik nou eens kijk naar de anderhalf jaar dat ik hem meegemaakt heb... Hij is lekker vrij, durft.

 

Wat ik leuk vind aan praktijkbegeleiding is om de jeugd van de straat af te houden en proberen er iets leuks van te maken, zodat ze in de toekomst iets hebben waar ze mee verder kunnen.

 

Je kan altijd bij hem terecht als je iets moet weten of zo. En ik kan alles vragen.

 

Dit is het mes. Hier worden de aardappels doorheen geschoten. En zoals je ziet, krijg je daar patat door. Ik ben trots op deze lijn. Deze heb ik samen met Matthijs gemaakt. Hier worden aardappels gesneden tot patat.

 

Ik ben nu klaar met werken. En nu door naar de lascursus.

 

Kerntaken en werkprocessen

Bouwt montageondergrond

  • Bereidt het opbouwen van de montageondergrond voor
  • Bouwt de montageondergrond op
  • Rondt het opbouwen van de montageondergrond af

Voert mechatronisch onderhoud uit

  • Bereidt mechatronisch onderhoud voor
  • Voert onderhoud uit
  • Rondt onderhoudswerkzaamheden af

Maakt elektrotechnische- en mechatronische producten

  • Bereidt het maken van elektrotechnische- en mechatronische producten voor
  • Stelt elektrotechnische- en mechatronische producten samen
  • Stelt elektrotechnische- en mechatronische producten in en test ze
  • Rondt het maken van elektrotechnische- en mechatronische producten af