Monteur laagspanningsdistributie

Laagspanning wordt in woningen en gebouwen gebruikt. Voordat het zover is, is er heel wat aangelegd. Buiten komt de spanning via hoogspanningskabels uit de centrales. De hoogspanning wordt verlaagd, zodat al onze apparaten er binnen op aangesloten kunnen worden. De monteur laagspanningsdistributie brengt de kabel vanuit de straat tot aan de elektrometer in de meterkast. Hij verzorgt de aanleg van de elektrakabels om huizen en straten te verlichten. Hij maakt sleuven in muren, trekt kabels en maakt aansluitingen. Hij komt tijdens zijn werk op veel verschillende plaatsen.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep monteur laagspanningsdistributie.

 

Hoi, ik ben Mark. Vandaag zijn we met de collega's armaturen aan het vervangen.

 

Op het moment ben ik gewoon aan het werken. Dus ik ga met een monteur mee. Ik graaf gaten, ik graaf kabels vrij, ik help met het in elkaar zetten van lichtmasten.

 

We zijn hier in Schinnen, in de gemeente Schinnen. Daar zijn we de armaturen aan het vervangen. Dat zijn de armaturen die worden vervangen door ledlampen. Dat betekent een stuk energiezuinig. Plus het onderhoud wordt ook weer minder voor de gemeente. Dus de gemeente investeert nu flink, maar op termijn gaan ze hier geld op terugverdienen.

 

Ik ben dit gaan doen omdat ik het uitdagend vond. Ik werk graag buiten, dus dat is ook een pluspunt dan.

 

Als je dit beroep wilt gaan uitoefenen, dan moet je niet kleurenblind zijn. Hè, want je moet de kleuren kunnen herkennen van de kabels. Je moet heel strikt kunnen werken. Er zijn strikte regelgevingen over. Als je niet volgens de voorschriften werkt, dan is dit werk niet geschikt voor je.

 

De opleiding is best moeilijk. Tenminste voor mij wel. Ik heb niet echt een elektrotechniek-achtergrond. Dus dat is toch even wennen. Er komt heel veel bij kijken. Heel veel formules en zo.

 

Ik vind dat Mark denkt mee. Als de monteur iets aan het doen is, dan zoekt Mark z'n werk. Ook voor de monteur is het fijn als je iemand bij je hebt die met je meedenkt en je echt ook ondersteunt in je werkzaamheden. Mark mag misschien wat zekerder zijn van zichzelf. Hij heeft de kans en de potentie om een goede monteur te worden, maar daar is hij volgens mij nog niet zelf bewust van, dat hij dat heeft.

 

Robert is zeer goed als praktijkopleider. Dat is heel erg fijn. Kijk, als ik vragen heb of ik heb iets nodig, kan ik altijd bij Robert terecht. Dan word ik gewoon altijd goed geholpen.

 

Ja, waar ik wel trots op ben, is dat ik de kans heb gekregen om dan toch voor monteur te leren. Ja, het is toch een goed teken dat ze me de opleiding Monteur laten doen.

 

Kerntaken en werkprocessen

Verrichten van werkzaamheden aan en in bedrijf stellen van laagspanningsdistributienetten

 • Voorbereiden van werkzaamheden aan laagspanningsdistributienetten
 • Uit bedrijf nemen van laagspanningsdistributienetten
 • Monteren in laagspanningsdistributienetten
 • Controleren en testen van montagewerk
 • Administreren en afronden van werkzaamheden

Onderhouden van en verhelpen van storingen in laagspanningsdistributienetten

 • Voorbereiden van onderhouds- en storingswerkzaamheden aan laagspannings-distributienetten
 • Assisteren bij het lokaliseren en analyseren van storingen in laagspanningsdistributienetten
 • Onderhouden, vervangen en repareren van onderdelen in laagspanningsdistributienetten
 • Gebruiksklaar maken van onderhouden/gerepareerde laagspanningsdistributienetten
 • Administreren en afronden van onderhouds- en storingswerkzaamheden

Aanleggen, monteren en gebruiksklaarmaken van distributienetten

 • Voorbereiden van de werkzaamheden en inrichten van de werklocatie
 • Graven van sleuven en putten
 • Aanleggen en monteren van distributienetten
 • Gebruiksklaar maken van het aangelegde en gemonteerde distributienet
 • Afronden en administreren aanleg- en montagewerkzaamheden