Meubelstoffeerder

De meubelstoffeerder werkt bij stoffeerbedrijven of een meubelfabriek. Bij een ambachtelijk stoffeerbedrijf stoffeert hij voornamelijk meubels van particuliere klanten. Hij werkt met zowel nieuwe als gebruikte meubels en het gaat meestal om echt maatwerk. Bij een meubelfabriek of een industrieel stoffeerbedrijf werkt hij vaak aan series. Denk aan een opdracht van een bedrijf dat een vergaderzaal wil meubileren. Of een groot warenhuis dat een nieuw meubelstuk in zijn assortiment wil opnemen. De meubelstoffeerder werkt met diverse vul- en bekledingsmaterialen, handgereedschappen en met naai- en lockmachines.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep meubelstoffeerder.

 

Goedemorgen.

 

Dit is de kniptafel. Hier is Theo aan het knippen en aan het mallen en doen. Dat gebeurt hier. Hier gebeurt het stikken. Hier wordt de stof aan elkaar vast gestikt.

 

Het lijkt me leuk om meubelstoffeerder te worden, omdat het anders is dan de rest. Je doet veel met je handen. En daar ben ik goed in, vind ik leuk om te doen. Ik doe ook thuis zelf gamen. En dan heb je een controller in je hand en dan doe je ook veel met je handen.

 

Als meubelstoffeerder doen wij herstofferen van bestaande meubels. We maken ook nieuwe meubels, projecten voor nieuwbouw, maar ook jachten.

 

Je moet onder andere een teamplayer zijn, je moet goed met je handen kunnen werken, je moet gemotiveerd zijn.

 

Het is heel erg leuk om het vak ook door te geven aan een nieuwe generatie. Het is een heel mooi vak, waarbij heel veel gevoel voor materialen komt kijken. Dat gevoel gaat allemaal in je vingers zitten.

 

De stoel is nu helemaal opnieuw gestoffeerd. Er zijn nieuwe sierspijkers ingegaan. Hij ziet er weer als nieuw uit. En hij is nu supertof. Helemaal mooi. Dus we gaan hem wegzetten.

 

Kerntaken en werkprocessen

Meubels stofferen

  • Stofferen van meubels voorbereiden
  • Productiegegevens samenstellen
  • Materialen en gereedschappen selecteren, controleren en intern transporteren
  • Meubels demonteren
  • Vul- en bekledingsmaterialen op maat maken
  • Machines instellen en locken en stikken van de bekleding
  • Vul- en bekledingsmaterialen aanbrengen
  • Gestoffeerde meubels afwerken
  • Opdracht afronden