Mediavormgever

De mediavormgever werkt in een multidisciplinair projectteam waarin hij goed kan samenwerken met zijn collega’s. Hij is iemand die zich kan mengen in het gesprek; kritische vragen kan stellen, ideeën in kan brengen en adviezen kan geven. Hij toont initiatief en is onderzoekend en flexibel. De mediavormgever is specifiek verantwoordelijk voor de vormgeving van media die crossmediaal ingezet wordt. Hij is een specialist in een bepaalde mediavormgeefdiscipline maar kan tevens meepraten en meedenken met aanverwante disciplines. Dit doet hij in een ontwikkelomgeving die vooral 'agile' is. Hij is medeverantwoordelijk voor een goed projectverloop. De mediavormgever kan tevens een netwerk opbouwen en onderhouden. Hij weet zich ook te profileren via een eigen, opvallend portfolio. De mediavormgever weet uiteraard welke nieuwe mogelijkheden, trends en ontwikkelingen er in zijn vakgebied zijn en brengt deze waar relevant in.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep mediavormgever.

 

Op deze opleiding leer ik hoe je games moet vormgeven en de theorie erachter, en ook zeker het vormgeven in 2D en 3D. Ik loop stage bij Alterego, in de positie van game artist.

 

Alterego Games maakt op maat gemaakte games en software. Dus dat is zowel serious games als entertainment games.

 

Ik ben in 2D en in 3D bezig, ik ben met constant art bezig, maar ook tot het eind met het produceren van de assets die ook echt in het spel komen.

 

Waar Lizzy heel goed in is, is een concept omzetten in iets moois op papier. Dat klinkt heel stom, want dat is ongeveer je taakomschrijving, maar het is wel waar ze goed in is.

 

Belangrijke eigenschappen die je moet hebben als game artist, is absoluut veelzijdigheid, je moet uit de box kunnen stappen en dat ook durven, je moet kritiek kunnen aannemen en je moet heel goed kunnen communiceren.

 

Dat vind ik heel belangrijk, die goeie communicatie. Dat ik niet helemaal aan mijn lot word overgelaten, maar wel genoeg dat ik er ook zelf wat mee bezig kan zijn, en niet dat mijn handje wordt vastgehouden en gewoon kan leren.

 

In het diepe, maar niet verdrinken.

-Ja, precies. Ik heb geen zwemdiploma's.

 

Wat ik zou zeggen dat Liz het moeilijkst vindt, is nog wel... Tot wanneer ben je efficiënt bezig en tot wanneer ben je iets heel moois aan het maken? Soms hoeft het niet heel mooi te zijn en kan het al eerder al heel effectief zijn.

 

Ik denk dat je fantastisch kan tekenen. Als je weet waar je wilt zijn, moet je er wel komen. Als ze je niet aannemen, zijn ze gek.

-Bedankt.

 

Ik denk dat ik altijd bezig zal zijn met games. Als ik dat kan blijven doen, ben ik eigenlijk heel blij. Het is toch een droombaan.

 

Al ons werk dat we hebben gedaan, hebben we daarnet in een update gezet. Dan gaan we morgen gewoon weer verder. Tijdig klaar ben je nooit hier.

 

Het eindigt nooit.

-Het eindigt nooit. Genoeg te doen.

 

Kerntaken en werkprocessen

Ontwikkelt crossmediale (vormgeef)oplossingen

Onderzoekt data/gegevens en vormt zich gaandeweg een beeld van de context

  • Formuleert de voorlopige en definitieve mediavraag van de klant
  • Voert de dialoog over duiding en vertaling van de input
  • Informeert en betrekt belanghebbenden op verschillende momenten in het crossmediale ontwikkeltraject
  • Maakt prototypes voor de vormgeving van crossmediale toepassingen in verschillende fasen van het ontwikkelproces
  • Realiseert de vormgeving voor crossmediale toepassingen
  • Voert projectmatige werkzaamheden uit

Positioneert en profileert zich in de markt

  • Maakt een persoonlijk portfolio
  • Participeert in relevant netwerk (communicatief en commercieel)