Medewerker Uurwerktechniek

De medewerker uurwerktechniek werkt in loondienst bij een importeur, zelfstandig gevestigde uurwerktechnicus, restaurator of juwelier. In het reparatieatelier of op de serviceafdeling repareert hij klokken en horloges. Vaak moet hij een uurwerk dan eerst helemaal demonteren. Dat vraagt om precisie en voorzichtigheid. Bij reparaties van antieke uurwerken zorgt de medewerker uurwerktechniek dat de oorspronkelijke staat behouden blijft. Zijn werk vereist inzicht, analytisch vermogen, creativiteit en een hoge mate van motorische vaardigheid. Hij moet bovendien zelf kunnen bepalen of het uurwerk om een standaard reparatie vraagt die hij zelf kan uitvoeren, of om een complexe reparatie die hij moet overlaten aan de uurwerktechnicus. Dit vereist gedegen kennis van uurwerken.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep medewerker uurwerktechniek.

 

Ik doe Medewerker uurwerktechniek. Ik loop momenteel stage bij Athosklok. Ik ben Nick en ik ben bezig met klokken repareren. Meestal begin ik met de klok bij het nakijken van de probleempunten. Dus uitgesleten bussen of gesprongen veren of kapotte veren. Daarna wordt er een prijsopgave gemaakt. Als dat goedgekeurd wordt door de klant, ga ik meestal door met het schoonmaken van de klok en daarna ga ik hem weer in elkaar zetten.

Ik ben eigenaar van juwelier PLESSEN. Dit is een uurwerkmaker bedrijf. Wij zijn al 63 jaar hier gevestigd in Leiden Zuidwest.

 

DNA spray staat beneden. Ook in de winkel hebben we DNA-spray. Wat is dat? Tegenwoordig is DNA helemaal in. Waarheidsbevinding kun je criminelen zoeken, ook al is het 50 jaar geleden.

Deze jongeman, hij is groot. Ik ben klein. Maar hij kan ook groot worden in zijn techniek. Vanaf vorig jaar augustus is hij bij ons. Klokken repareren was nog niet zijn grote plezier, maar dat heeft hij de afgelopen maanden hier geleerd.

 

Ik heb de afgelopen maanden veel afwisseling gehad van u. Dat vind ik heel fijn. En mijn begeleiding was goed.

Kerntaken en werkprocessen

Repareert uurwerken

  • Analyseert het probleem
  • Plant de werkzaamheden
  • Demonteert en monteert het uurwerk
  • Reinigt en vervangt onderdelen
  • Voert reparaties uit aan horloges en klokken
  • Controleert functies en smeert onderdelen
  • Rondt de reparatie af
  • Voorkomt criminaliteit