Medewerker hovenier

De medewerker hovenier is gericht op het aanleggen en onderhouden van groen. Hij kan werken in de tuinen van een particulier, maar ook in een park, kasteeltuin, instellingstuin en stadsgroen. Kenmerkend voor de medewerker hovenier is zijn oog voor detail. Zowel als het gaat om de uitvoerende werkzaamheden als in het contact met de klant. Naast vakkundig is hij dan ook communicatief ingesteld en sociaal vaardig. Gedreven door zijn passie voor het buitenleven heeft hij ook aandacht voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld als het gaat om materiaalkeuze, verwerking van afval, gebruik van niet-chemische bestrijdingsmiddelen, inzet van machines en het bewust omgaan met (drink)water.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep medewerker hovenier.

 

Hallo, ik ben Jeroen, en vandaag zijn we in Heemstede en werk ik aan deze mooie tuin als hovenier.

 

Ik heb heel lang eigenlijk niks gedaan. Supermarktwerk en zo. Maar wel altijd... Ja, ik hou wel van hard werken en lekker buiten zijn. Ik begin het steeds leuker te vinden eigenlijk. Hoe meer je begrijpt ook... Ja, echt leuk begin ik het te vinden.

 

Kijk, deze Gardena-aansluiting moet daarop. Juist, en dan kan je die gewoon los laten bungelen en die gaat daarop.

 

Tijdens mijn stage doe ik alles eigenlijk. Van het zagen van bomen en het snoeien van bomen tot het snoeien van heggen, tot het planten van planten, tot het bouwen van schuurtjes, tot het maken van vlonders. Ja, alles in de tuin eigenlijk. Het is heel divers, en dat maakt het ook zo leuk.

 

Nou, Jeroen doet het echt verschrikkelijk goed, want hij heeft echt passie voor het vak. En dat is echt belangrijk natuurlijk. En hij pakt dingen heel erg snel op. Hij heeft bijna meer verstand van beplanting dan ik. Zijn plantenkennis is echt optimaal. Ik hoor ook van hem dat hij dus zelfs op school de leraar helpt om bepaalde leerlingen wat bij te brengen, want leerlingen vergeten het en Jeroen niet.

 

De beste van de klas. Nou, dat is iets om trots op te zijn natuurlijk.

-Ja, dat is wel anders geweest vroeger.

 

En op een gegeven moment moet het vanzelf gaan. Dan moet ik niet meer... Als ik een plank pak, net zoals net met die schroef, dan pakt Jeroen al... Als ik de plank pak, pakt Jeroen al de boormachine, weet je. Ik hoef het niet meer te vragen, het gaat vanzelf. Nou, als je dat hebt bereikt, dan knal je zo een tuin in elkaar.

 

Ja, alles... Eigenlijk is alles positief. Ik heb nog nooit zo'n leuke werkgever en zo'n leuk werk gehad.

 

Jeroen, goed gedaan, jongen.

 

Kerntaken en werkprocessen

Uitvoeren aanleg en onderhoud tuinen en stadsgroen

  • Legt tuinen en/of stadsgroen aan
  • Voert onderhoud uit aan tuinen en/of stadsgroen

Uitvoeren werkzaamheden ten behoeve van aanleg/inrichting en onderhoud/beheer van de groene ruimte

  • Draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water
  • Hanteert gereedschappen en/of machines voor aanleg/inrichting en onderhoud/beheer
  • Communiceert over het werk
  • Voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit