Manager/ondernemer horeca

De manager/ondernemer horeca werkt als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of een onderdeel van een keten. De manager/ondernemer horeca is verantwoordelijk voor de inkoop, sales en marketing, financiën en het personeelsbeleid van het horecabedrijf. Hij geeft sturing aan het team en werkt mee in de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan zowel in de keuken als de bediening zijn. De manager/ondernemer horeca zorgt dat gasten zich welkom voelen en houdt de commerciële doelen van de formule in het oog. Hij werkt op wisselende tijden, in de vroege en/of late uren. De manager/ondernemer horeca bewaakt de veiligheid in het bedrijf conform de bedrijfsregels en zorgt dat wetgeving wordt nageleefd.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep manager/ondernemer horeca

 

Mijn werk, wat ik hier doe, is heel allround. En het is nooit één richting, dus het is ook nooit saai. Dat moet ook wel. Ja, je werk moet wel leuk blijven, want als je gelukkig bent, straal je dat ook uit naar de gast. Dat is wat jou bijzonder maakt. Dat is wat ik doe bijzonder maakt.

 

Zijn we er klaar voor, Caroline?

-Ja, ik heb net alles al klaargezet.

Super. De glazen staan allemaal keurig.

 

Ik denk dat het eigenlijk wel een extra toevoeging is van de horecamanager-ondernemeropleiding, dat je met de opleiding alle kanten op kan. Het is een heel mooie basis voor verschillende beroepen.

 

Goed, met u? Ja, u wilt gelijk een bestelling plaatsen, heb ik begrepen. Klopt dat?

 

Ik hoop dat ik in de toekomst toch wel met mensen kan werken en nog steeds heel veel plezier heb in wat ik doe, zoals ik dat nu heb. Dat vind ik toch wel het belangrijkste.

 

Ze is superenthousiast, erg leergierig, pakt dingen snel op. Dus ja, dat maakt het als begeleider zijnde ook zeer prettig om mee samen te werken. Een topstudent, topleerling.

 

Mensen komen hier met heel hoge verwachtingen en dan het is de uitdaging om hun verwachtingen waar te maken of zelfs te overtreffen. Voor mij is het heel leuk als ik dat waar kan maken.

 

Ik wens u een heel fijn verblijf bij ons. Mochten we nog iets voor u kunnen betekenen, laat het alstublieft gerust weten.

 

Gewoon elke keer dat wauw-moment creëren bij gasten die komen. Ik denk dat dat wel een rode draad is bij ons allemaal, ja.

 

Wie gaat er mee lunchen?

-Ikke.

Ja, yay, let's go.

-Gezellig.

Kom, we gaan.

 

Kerntaken en werkprocessen

Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven

  • Verricht voorbereidende werkzaamheden in het horecabedrijf
  • Werkt mee in de bediening
  • Werkt mee in de keuken
  • Voert afrondende werkzaamheden uit in het horecabedrijf
  • Creëert en bewaakt sfeer

Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven

  • Neemt reserveringen aan voor kamers en/of zalen en arrangementen
  • Checkt de gast in
  • Verleent service aan gasten tijdens hun verblijf
  • Bewaakt de veiligheid
  • Checkt de gast uit
  • Maakt night audit rapportages van de omzet
  • Ontwikkelt arrangementen en speciale activiteiten

Onderneemt

  • Ontwikkelt een ondernemingsplan
  • Treft voorbereidingen voor het starten van een onderneming
  • Implementeert het ondernemingsplan
  • Maakt marktanalyse
  • Voert commerciële activiteiten uit
  • Stelt financieel beleid vast en bepaalt de verkoopprijs
  • Bepaalt inkoop- en voorraadbeleid

Geeft leiding en voert beheerstaken uit

  • Maakt een operationeel plan
  • Plant en verdeelt de werkzaamheden
  • Begroot financiën
  • Bewaakt financiën
  • Stuurt medewerkers aan
  • Voert intern formele gesprekken