Kapper

De kapper is werkzaam bij een kapperszaak of bij een bedrijf dat zich bezig houdt met haarverzorging. Hij is in staat eenvoudige behandelingen uit te voeren, zoals knippen, föhnen, permanenten, watergolven en kleuren. De kapper doet zijn werk op hygiënische wijze, waarbij hij rekening houdt met het milieu en de arbeidsomstandigheden. Hij werkt onder begeleiding van een leidinggevende. Het werk van de kapper heeft een sterke sociale kant, waarbij contact en converseren met de klant belangrijk zijn.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep kapper.

 

Goedemiddag. Je had afgesproken?

 

Ja, ik heb een afspraak.

 

Wat is je achternaam?

 

Muller.

 

Ja. Mag je mee.

 

Ja.

 

Ja, het kappersvak is wel echt m'n ding. En ik vind het gewoon geweldig hoe je ziet dat mensen binnen een uur of binnen drie kwartier gewoon er totaal anders uitzien. En gewoon eigenlijk als een ander persoon de deur uitgaan.

 

Je kunt hier niet werken, zeg maar, als je niet een gesprek aan kan gaan. Ik heb m'n babbeltje wel bij me. Ik kan wel met iedereen een gesprek aangaan, eigenlijk. Ik ben niet verlegen of terughoudend, of zo.

 

Eigenlijk leer je het vak pas echt in de praktijk. Soms wordt een leerling zelf onzeker en dan moet je ze het vertrouwen geven dat ze het wel kunnen en dat het een kwestie van oefenen is. En dat vind ik wel de uitdaging.

 

Naast dat je hier heel sociaal moet zijn, moet je ook heel vaktechnisch zijn. Zoals permanenten, watergolven, de kniptechnieken moet je weten, de kleurtechnieken, het föhnen, stylen, de touch-up, de bruidskapsels. Alles erop en eraan.

 

Kennis doorgeven is voor mij heel belangrijk, omdat meisjes zoals Chelsea, zij zijn de toekomst in de kapperswereld. Dus kwaliteit staat daar wel voorop. Dat het goed doorgegeven moet worden.

 

Eigenlijk is alles in het begin moeilijk. Weet je, op een gegeven moment als je het eenmaal aan het doen bent, dan gaat het steeds makkelijker. En nu zijn we bezig met knippen. Dat is ook nog wel lastig. Maar eigenlijk gaat het steeds beter allemaal. We zijn met z’n zevenen en eigenlijk iedereen is ook gewoon vrienden van elkaar. Niet alleen collega's. Dus het is wel echt een hechte groep.

 

Dan mag je 'm nu afdelen.

 

M'n uitdaging hier is om nieuwe dingen te doen die ik eigenlijk nog nooit heb gedaan. En Cherilyn helpt me daar heel goed bij.

 

Nou, we hebben net weer iemand blij gemaakt met mooie, steile haren. En nu moeten we helaas weer hard aan het werk.

 

Kerntaken en werkprocessen

Haarbehandeling voorbereiden en afronden

  • Ontvangt klant
  • Stelt DAB-plan op en vast
  • Rond haarbehandeling af

Basis haarbehandeling uitvoeren

  • Verzorgt het haar en de hoofdhuid
  • Knipt het haar
  • Kleurt en ontkleurt het haar
  • Föhnt het haar van een dame