Industrieel lakverwerker

De industrieel lakverwerker werkt voor verschillende sectoren, zoals de meubelindustrie, vliegtuigindustrie, houtbouw of een bedrijf dat verschillende soorten jachten schildert en spuit. Zijn werklocatie is per sector afhankelijk, maar is meestal in een geconditioneerde ruimte. Hij spuit, poedercoat of schildert producten. Hij heeft technisch inzicht en kan overweg met verschillende soorten apparatuur en materiaal. Daarnaast is hij flexibel ingesteld, kan hij goed samenwerken en zich inleven in de klant en de vraag van de klant. De industrieel lakverwerker vertegenwoordigt in zijn werkzaamheden zijn hele bedrijf; hij is verantwoordelijk voor een goed imago. Hij volgt instructies op van zijn leidinggevende en werkt zelfstandig.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep industrieel lakverwerker.

 

Ik ben Lucas, ik ga nu deze kozijnen spuiten. Ze zitten in de eerste laag, de tweede laag wordt lichtgrijs. Die ga ik er nu op spuiten. Ik doe de opleiding Industrieel lakverwerker en ik loop stage bij Meiling in de spuiterij in Putten.

 

Ik bereid hier ondergronden voor, het spuiten van de ondergronden van objecten, daarna kijken of de laklaag goed is. Dan ook het inpakken, dat het goed bij de klant aankomt. Dus eigenlijk meer dan alleen spuiten.

Nou, dan leg je hem nu weg en pak je de volgende.

 

Ja.

 

We zijn vandaag bij een heel groot schildersbedrijf in Putten de firma Meiling. De firma Meiling is ooit ontstaan als schilderbedrijf in 1928 en door de jaren heen uitgegroeid met een spuiterij erbij, we hebben een grote winkel hier in het dorp.

 

Hier in de spuiterij spuiten we van alles, dan kan zijn raamkozijnen, deuren, keukentjes, garagedeuren, radiatoren, het is echt van alles.

 

De laatste verf erin, dan even afblazen Lucas.

Ja.

 

Ik vind het leuk om hier te werken. Ik heb het gevoel dat ik de tijd krijg om dingen te leren.

Dat ik niet word gehaast, dat alles snel af moet. Ik krijg de tijd om het goed te doen.

Ja, het is dus belangrijk dat je de tijd krijgt om iets te leren. Je hebt tijd nodig om het goed te doen. Als je het goed doet, dan komt de snelheid vanzelf. En dan uiteindelijk komt het goed.

Kerntaken en werkprocessen

Voert oppervlaktebehandelingswerkzaamheden uit

  • Bereidt oppervlaktebehandelingswerkzaamheden voor
  • Bereidt ondergronden voor
  • Brengt lak-, verf- en/of (poeder)coatingsystemen aan
  • Voert opruimwerkzaamheden uit
  • Levert oppervlaktebehandelingswerkzaamheden op