Gezel stukadoor

De gezel stukadoor voert zowel eenvoudig als decoratief stukadoorswerk uit (decoratieve afwerklagen, lijstwerk en ornamenten). Hij houdt rekening met de weersomstandigheden en het werken op hoogte. Hij controleert de ondergrond en voert zonodig reparaties en/of voorbehandelingen uit. Hij combineert de diverse eenvoudige en complexere technische werkzaamheden met organisatorische en leidinggevende taken en begeleidt nieuwe medewerkers/studenten. Hij stemt zijn werkzaamheden af met een groot aantal betrokkenen (collega’s, leidinggevende, bedrijfsbureau, uitvoerder, onderaannemers, klant, werknemers van andere disciplines). Hierbij wordt van hem een proactieve rol verwacht. Hij is bij problemen bovendien in staat om de afgesproken kwaliteit en productiviteit bij te stellen, op grond van een afweging tussen tijd, kosten en kwaliteit.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep gezel stukadoor.

 

Ik vind dit eigenlijk leuker dan normaal standaard stukadoor, gewoon wandjes smeren en dat soort dingen. Ik vind dit leuker om te doen. Als je gewoon een wandje stuukt, dan is het gewoon... Er komt een kast tegenaan of een schilderij voor of een behangetje overheen. Dan zie je je eigen werk bijna niet meer. Dit soort dingen komt bij mensen aan het plafond of aan de wand, net waar ze willen. Zoals die lijsten en dat soort dingen. Dat je gewoon echt denkt van: Wauw, dit heb ik gemaakt.

 

We gaan natuurlijk veel dieper op de theorie in. Ook meer decoratieve technieken, het lijstwerk maken. Maar ook tekeningen lezen, calculeren. Stukje adviseren richting klant.

 

Dit is m'n werkplek, die zal ik jullie even laten zien. En dit maken we hier. Verschillende soorten lijstwerk.

 

Nou, lijsten, dat zijn... is een decoratieve techniek. Een mooie afwerking aan het plafond. Wat je veel in oude herenhuizen wel ziet van vroeger.

 

Water mag, maar pas bij de allerlaatste handeling.

 

Het is natuurlijk je docent. Ik kan goed overweg met hem. Ik ben er tevreden over.

 

Als ik er allemaal brokjes in heb, stukjes, harde stukjes, en ik trek die mal erlangs, dan trek ik m'n lijst als het ware kapot.

 

Ik had het niet beter kunnen zeggen.

 

Ja, ja.

 

Het moeilijkste van met name lijstwerk, dat is het op tijd erbij zijn. Als je iets te laat bent, dan heb je eigenlijk al een groot probleem om weer een mooie lijst maken.

 

Iets te vroeg.

 

Tot hier vind ik hem mooi.

 

Ja, Dan zagen we hem hier ook af.

 

Ja. Het resultaat is goed. En ik vind het mooi dat hij zelf ook niet gauw tevreden is.

 

Nee, maar dat moet ook niet.

 

Nee, dat...

 

Voordat hij bij mij komt van, ik ben klaar, dat hij zelf al drie keer gekeken van: Is het echt goed? Weet je wel? Ja, dat vind ik mooi. Daar geniet ik van.

 

Top gedaan, jongen, klasse. Goed zo.

 

Kerntaken en werkprocessen

Voert decoratief stukadoorswerk uit

 • Brengt decoratieve afwerklagen aan
 • Vervaardigt en brengt lijstwerk en ornamenten aan

Voert praktische projectleiding uit

 • Bereidt project voor
 • Stuurt medewerkers aan
 • Begeleidt leerlingen/nieuwe medewerkers
 • Bewaakt kwaliteit en voortgang project
 • Levert project op

Voert stukadoorswerk uit

 • Bereidt stukadoorswerk voor
 • Bereidt ondergronden voor
 • Brengt raap- en afwerklagen aan
 • Voert opruimwerkzaamheden uit
 • Levert stukadoorswerk op