Gezel Glaszetter

De gezel glaszetter monteert glassystemen voor verschillende opdrachtgevers binnen de woningbouw of utiliteitsbouw. Daarnaast heeft hij vaak de leiding bij projecten. Hij is bekend met verschillende glassoorten en montagetechnieken, en kan vooraf een werkwijze bepalen. Hij controleert de materialen en de ondergrond en kiest geschikt glas. Hij voert overleg met en speelt goed in op de wensen van de klant. De gezel glaszetter heeft een zelfstandige functie en kan zelf beslissen een werkwijze aan te passen, na overleg met de klant. Bij het aansturen van een of meerdere medewerkers is hij zowel verantwoordelijk voor zijn eigen werk als voor het eindresultaat.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep gezel glaszetter.

 

Ik ben Andress Verlaar. Ik ben 18 jaar en werk bij Verlaar Glasherstel. Ik doe de opleiding gezel glaszetter, niveau 3. De werkzaamheden die wij voornamelijk hier doen zijn het '24 uur 7'-traject. Dat houdt in dat wij '24 uur 7' open staan voor glasschades.

 

Niet draaien, eerst de schroevendraaier er op en dan een tik er tegenaan geven. Dan laat je de schroef schrikken, wel zorgen dat er hij recht op zit. Anders breekt hij af.

 

Op locatie doen wij alleen glasreparatie, dus inbraakschade, windschade. En dan ook dubbel glas, dat meten we op en plaatsen naderhand.

 

In het begin heb ik voornamelijk altijd meegelopen met Henk. Dat was ongeveer een half jaar. Daarna mocht ik gewoon alles gaan doen en ik ben ook pieperdiensten gaan draaien. Ik heb afgelopen jaar met oud en nieuw gewerkt. En ja ... zo leer je het.

 

Goedemorgen! Ik ben Andress Verlaar. Wat we vandaag gaan doen is een paar spiegeldraad-ruiten vervangen zoals je hier ziet. Kijk maar. Mijn collega Henk, oftewel mijn leermeester, die legt mij alles uit, en dan gaan wij samen zetten. Ik zou zeggen, laten wij maar eens beginnen.

 

En met Henk meelopen … soms is het een chagrijn, maar dat is dan ook weer een pluspunt aan Henk. Je kunt lekker een beetje tegenstrijdig tegen elkaar doen. En daar leer je ook weer van.

 

Dan kun je de regels die omhoog staan er uithalen.

 

Ik zet zelf het glas en projectplanning hoort er ook bij. Ik zit dus ook deels in het kantoor bij ons. En daar krijg ik dan de meldingen binnen. Vervolgens kijken wij, die melding kunnen wij daarbij sturen, en die melding kunnen we daar naartoe sturen.

 

Andress opleiden is heel leuk, omdat Andres heel enthousiast is. Hij doet het gewoon heel graag. Hij heeft er plezier in.

 

Wat ik graag wil leren is het snel door kunnen werken. Dus meer bonnetjes op een dag kunnen doen. Waardoor ik ook meer mensen blij kan maken. Daar gaat het bij mij in principe om.

Kerntaken en werkprocessen

Voert glasmontagewerkzaamheden uit

 • Bereidt glasmontage voor
 • Monteert glassystemen

Voert praktische projectleiding uit

 • Bereidt project voor
 • Stuurt medewerkers aan
 • Begeleidt leerlingen/nieuwe medewerkers
 • Bewaakt kwaliteit en voortgang project
 • Levert project op

Voert beglazingswerkzaamheden uit

 • Bereidt beglazingswerk voor
 • Bereidt kaders voor
 • Past beglazingssystemen toe
 • Voert opruimwerkzaamheden uit
 • Levert beglazingswerk op