Dakdekker riet

De dakdekker riet werkt in de buitenlucht aan daken of gevels en is gespecialiseerd in rieten dakbedekking, voor zowel nieuwbouw als voor onderhoudswerkzaamheden. Hij werkt naar aanleiding van instructies van zijn leidinggevende. Hij heeft basiskennis van verschillende dakvormen, constructies, de vaktermen en gereedschap. Hij werkt nauwkeurig en is veiligheidsbewust. Daarnaast beschikt hij over ruimtelijk inzicht en gaat hij efficiënt om met de materialen die hij gebruikt. De dakdekker riet is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van zijn werk. Zijn leidinggevende houdt de voortgang in de gaten en heeft de eindverantwoordelijkheid.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep dakdekker riet.

 

Het leukste aan rietdekken vind ik dan de reparaties, dat je dan uit een oud dak weer iets moois tevoorschijn haalt, zeg maar. Het is telkens weer iets anders. Het is niet alleen nieuw, maar het is ook repareren, daken spuiten, impregneren tegen mos en algen.

 

Zal ik 'm achter jou aan goed kloppen?

 

Ja.

 

Rietdekken wordt eigenlijk... vanaf de ambachtsschool ga je dat leren. Het is een beroep dat van oudsher uit armoede is ontstaan. Het is gewoon een beroep wat nu eigenlijk een heel modern jasje gekregen heeft. We kunnen er iets fantastisch moois van maken.

 

Ik leer eigenlijk gewoon alles wat met rietdekken te maken heeft van Henk-Jan: Het goed kloppen, het aanleggen.

 

De netheid zit er volledig in, de snelheid komt er steeds meer in. Dan zul je zien dat je straks een hele volwaardige goeie vakman hebt lopen. Hij zegt wel 's voor de grap: Ik wil de beste van Nederland worden. Dat is wat hem leuk maakt.

 

Ik kan altijd goed met Henk-Jan. Met alles kan ik gewoon bij hem terecht. Als het de eerste keer niet lukt, dan is het niet erg. De tweede keer is het ook niet erg, derde keer ook niet. Maar hij wil wel zien dat er vooruitgang is, en dat is ook logisch.

 

Ik vind het belangrijk om de kennis door te geven, vooral omdat je kennis niet voor jezelf moet houden. Het is gewoon heel belangrijk dat het doorgroeit en dat iemand anders er ook wat aan heeft.

 

Nee, ik heb geen hoogtevrees. Ja, er gaat weleens iets mis, maar meestal is het dat het net goed gaat, zeg maar. Kantje boord. Ik zie de toekomst voor me dat ik gewoon net zo goed ben als de rest van de jongens en ook gewoon m'n ding doe. Daar ben ik naartoe aan het werken, zeg maar.

 

De eerste en de tweede laag hebben we erin. Nu ga ik de derde doen. Dus 't gaat al snel.

 

Kerntaken en werkprocessen

Dekt uitwendige scheidingsconstructies

  • Richt werkplek in
  • Bereidt de ondergrond voor
  • Brengt componenten aan
  • Brengt bedekking aan
  • Ruimt werkplek op

Repareert en onderhoudt uitwendige scheidingsconstructies

  • Richt werkplek in
  • Inspecteert de constructie
  • Sloopt constructiedelen
  • Repareert en onderhoudt constructieonderdelen
  • Ruimt werkplek op