Biologisch medisch analist

De biologisch medisch analist onderzoekt materiaal dat afkomstig is van levende organismen. Hij is breed inzetbaar en werkt binnen verschillende sectoren, zoals de bioindustrie, ziekenhuizen, keuringsdiensten, onderzoeksinstellingen of universiteiten. Zijn werkzaamheden zijn afhankelijk van de werkomgeving. Zo knipt en plakt hij DNA om plantenrassen te veredelen of werkt hij met fermentoren om door bacterie- of celkweek medicijnen te produceren. Ook kan hij werken in een diagnostisch laboratorium, waar de resultaten van zijn analyses worden gebruikt bij het stellen van de diagnose of het bepalen van de behandelen van patiënten. Hij analyseert biochemische processen en typeert en determineert biomoleculen, cellen en organismen. Ook analyseert hij biologische en niet-biologische omgevingsfactoren. Vakgebieden waarin de biologisch medisch analist meestal werkt zijn: klinische chemie, biochemie, biotechnologie, pathologie en microbiologie.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep biologisch medisch analist.

 

Van kleins af aan vind ik eigenlijk de vakken biologie, wiskunde, scheikunde en natuurkunde erg leuk. Dat ging ik bij elkaar combineren en daar kwam eigenlijk Micro uit. Ik doe de opleiding Allround Laborant. Hier leer je half scheikunde, half microbiologie. En ik wil me hierna gaan specialiseren in microbiologie.

 

Kim is student aan de Laboratoriumschool. Ze loopt hier stage.

 

M'n werkzaamheden hier zijn vooral afwegen, aflezen, inzetten, inwegen en de dagelijkse werkzaamheden zoals het glas weggooien, zodat het lab netjes en schoon achterblijft.

 

De eigenschappen die voor dit werk handig kunnen zijn, dat is in ieder geval precies kunnen werken, dus nauwkeurig kunnen zijn en nieuwsgierig zijn naar wat je aan het doen bent. Dat je echt geïnteresseerd kan zijn in een uitslag van een test.

 

Weet je ook waarom we een vlam gebruiken?

 

Zodat je steriel werkt.

 

Heel goed.

 

Ik leer van Wendy hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat en vooral dat je nauwkeurig moet werken omdat als je een fout maakt het erge gevolgen heeft voor de klant. Ik doe liever te lang over een monster dan dat ik het vlug doe, want ik wil gewoon dat alles perfect gaat.

 

Dus Kim wordt later gewoon chef van de afdeling ergens, gewoon.

 

Nou, vandaag weer een leuke dag gehad op het lab. Nou, morgen gaan we de resultaatjes bekijken. Nou, doei.

 

Kerntaken en werkprocessen

Voert specialistische analyses uit

  • Voert biologisch medische analyses uit
  • Interpreteert analyseresultaten

Ondersteunt onderzoek en onderwijs

  • Optimaliseert technieken
  • Draagt kennis over

Bereidt analyses voor

  • Maakt een planning
  • Ontvangt en registreert materiaal
  • Bewerkt materiaal voor

Voert analyses uit

  • Voert basisanalyses uit
  • Beoordeelt en rapporteert meetwaarden
  • Onderhoudt werkplek en apparatuur