Allround parketteur

De allround parketteur legt vloeren van hout, parket, laminaat, lamel of kurk in complex vormen en patronen. Hij werkt met verschillende materialen en gereedschappen. De allround parketteur inspecteert bij aanvang van het werk de ruimte en stelt de werkwijze vast. Aan de hand van de opdracht instrueert hij collega’s. Hij gebruikt technieken om vloeren te leggen en bevestigt randafwerking. De allround parketteur schuurt de vloer en zet deze in de was, lak of olie. Dit doet hij ook voor bestaande vloeren en hij voert reparaties uit. Hij bewaakt tijdens de werkzaamheden het resultaat en stuurt bij indien nodig. Hij communiceert met de opdrachtgever. De allround parketteur werkt volgens de geldende richtlijnen van kwaliteit, veiligheid, arbo en milieu. Hij werkt op locatie bij de klant.

Uitgeschreven tekst van deze video

We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep allround parketteur.

 

Wat een goeie parketteur in huis moet hebben, is kwaliteit en service. En niet afraffelen, geen haast. Een echte legger lost het probleem op en werkt ze niet weg.

 

Als allround parketteur niveau 3 leer je gewoon zelfstandig werken. Dat je zelf je eigen vloeren legt, zelf je eigen vloeren schuurt, afwerkt, repareert, bijwerkt, noem maar op.

 

Je moet met je klanten kunnen omgaan, je moet met je klanten kunnen praten. Goeie communicatie. En ja, klant is koning. Dus als de klant zegt, 'ik wil het zo hebben', dan moet je het

eigenlijk uit gaan voeren als het mogelijk is. Je krijgt je werkopdracht, je bon mee en die moet je goed lezen. Daar ga je mee naar je klant met je materiaal.

 

Wat gaan we nu doen?

 

Schuren.

 

Schuren.

 

Even kijken wat er op de vloer moet. Olie, hij gaat straks in de olie. En...

 

Martin is geweldig om mee te werken, heerlijk om mee te werken. Hij legt het ook uit als het niet goed gaat.

 

Ze zijn wel eens een beetje eigenwijs soms...

 

Ik ben hartstikke lief.

 

Maar het is leuk, die gasten om je heen. Het moet geleerd worden door die jongens, want er zijn er niet zoveel meer die het doen willen of kunnen. Het is wel redelijk zwaar werk natuurlijk.

 

Het mooie aan dit vak is dat ik echt met hout werk. Je zult het ook zien, op een gegeven ogenblik gaat het ook leven. Als je een vloer hebt van 100 jaar oud, dat zie je meteen, dat is echt geweldig.

 

Het werk in Amsterdam.

 

Kerntaken en werkprocessen

Proces van parketvloeren leggen begeleiden

 • Parketteurs begeleiden en instrueren
 • Proces van parketvloeren leggen bewaken

Parketvloeren leggen

 • Werkopdracht voorbereiden
 • Materialen en gereedschappen selecteren, controleren en transporteren
 • Werkuitvoering voorbereiden op locatie
 • Ondervloeren geschikt maken en tussenvloeren leggen
 • Parketvloeren leggen
 • Parketvloeren schuren
 • Parketvloeren afwerken
 • Bestaande parketvloeren onderhouden
 • Werkopdracht afronden