Allround DTP-er

De allround dtp’er realiseert grafische media-uitingen zoals posters, brochures, websites en apps. Hij is werkzaam bij bijvoorbeeld een ontwerp- of reclamebureau. Hij bespreekt de opdracht, maakt een plan, en als dit plan door de opdrachtgever goedgekeurd wordt, voert hij die ook uit. Hij heeft kennis van grafische en interactieve vormgeving, typografie en basiskennis op het gebied van hardware en software. Hij werkt zelfstandig en is verantwoordelijk voor een oplevering van de media-uiting die aan de wensen van de opdrachtgever voldoet. Wel legt hij regelmatig verantwoording af aan zijn leidinggevende.

Uitgeschreven tekst van deze video

Waar ik hier dagelijks mee bezig ben, is vooral met ontwerpen en grafisch vormgeven. Dat kan een logo, flyer, posters, autobeletteringen zijn. Noem maar op allemaal, dat doe ik hier dagelijks.

 

Wat ik leuk vind en wat mij aanspreekt in het vak is de creativiteit. Je kunt helemaal losgaan in je ontwerpen. Soms ook niet. Soms zit je gewoon echt vast aan de eisen van de klant. Om een dtp'er te kunnen zijn, moet je creatief kunnen zijn. Je moet stressbestendig kunnen zijn. Je moet kunnen werken achter de pc, dus heel veel zittend werken ook.

 

Kijk, ik heb hier deze foto expres door het midden laten lopen van de pagina.

Als je hem openvouwt, dan zie je die hele foto doorlopen, zeg maar.

-Dan komt hier de naad, als het ware.

Ja, precies.

 

Hij begeleidt je heel goed. Hij legt alles stap voor stap uit. Daarbij maak ik ook altijd aantekeningen zodat ik het in de toekomst een beetje goed beheers,

en niet dezelfde fouten nog een keer maak.

 

Toen ik bij dit bedrijf in het begin aankwam, was ik alleen met het ontwerp bezig, met het kleine werk. Het gaat alleen maar de goede kant op. En nu krijg ik steeds grotere opdrachten van hen.

 

Het is wel handig als je een klein beetje kennis hebt van de programma's,

maar je kunt het altijd uiteraard op school nog leren van je leraren, maar ook als je later nog doorstudeert voor ontwerper of grafisch vormgever, kun je nog doorleren.

 

Ik zag altijd heel vaak namen voorbijkomen die in 3D waren, of met een mooie achtergrond. Ik vond het altijd zo leuk om te maken, maar ik kon het eerst niet.

Ik heb toen zelfs voor het eerst een boek in de bibliotheek gehaald om zelf bepaalde dingen te oefenen, hoe dat allemaal gaat. Je maakt gewoon diverse dingen. Het blijft gewoon altijd leuk. Als je een beetje creatief bent en een beetje kan ontwerpen en vormgeven, dan is het altijd leuk om nieuwe dingen te maken.

 

Ik heb vandaag weer lekker ontworpen. Het was superleuk. M'n dag zit er weer op. Jongens, tot ziens, hè? Bye.

Kerntaken en werkprocessen

Verricht voorbereidende werkzaamheden voor een media-uiting

  • Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek
  • Bespreekt de ingekaderde opdracht
  • Maakt een voorstel voor de media-uiting

Realiseert media-uiting

  • Verzamelt en controleert bestanden en content
  • Bewerkt en maakt bestanden en content
  • Maakt de media-uiting op
  • Rondt zijn opdracht af