Ik als praktijkopleider
Als praktijkopleider organiseer je het leerproces van de student op de werkvloer en leid je de student op in de praktijk. Maar hoe ontwikkel je jezelf als praktijkopleider? SBB biedt op deze pagina tips en een breed scala aan trainingen en hulpmiddelen. Jij kiest de manier van leren en ondersteuning die bij jou past.
Reflecteer op eigen handelen
Reflecteren is terugblikken op je recente ervaringen als praktijkopleider en daarvan leren. Hoe ging het begeleiden van je stagiair en wat kun je de volgende keer anders doen? Aan de hand van de stappen kijk je gestructureerd terug op je eigen probleem- of succeservaringen zodat je meer leert over jouw rol als praktijkleider.
-
1
Denk na over:
- wat wilde je bereiken?
- waar wilde je op letten?
- wat wilde je proberen?
-
2
Je was wat van plan. En wat deed je vervolgens daadwerkelijk? Denk na over:
- wat gebeurde er concreet met jou en met anderen?
- wat wilde je?
- wat deed je?
- wat dacht je?
- wat voelde je?
Wil je weten hoe anderen op jouw handelen terugblikken? Laat bijvoorbeeld je stagiair de vragenlijst Studentwaardering invullen.
-
3
Lees je antwoorden terug op de vragen uit de vorige stappen Wat was je van plan? en Hoe handelde je daadwerkelijk?
- Welke essentiële aspecten heb je voor jezelf ontdekt? Iets positiefs of is er ruimte voor verbetering?
Downloads
BPV Plan Externe link -
4
- Wat kun je anders doen?
- Wat neem je je voor?
-
5
Wat ga je vanaf nu concreet anders doen en hoe?
Verbeter vaardigheden als praktijkopleider
Wil je beter worden in je rol als praktijkopleider? Onderzoek welke kennis en vaardigheden voor het begeleiden van een stagiair je verder wilt ontwikkelen. SBB biedt diverse kosteloze scholingsmogelijkheden aan of bespreek je ontwikkelmogelijkheden met een SBB-adviseur.
-
1
- Bekijk de competenties (kennis en vaardigheden) van de praktijkopleider
- Ga op basis van deze competenties bij jezelf na wat je sterke punten en wat je verbeterpunten zijn
- Vraag anderen (studenten, collega’s, begeleider school) om feedback.
-
2
Bepaal welke sterke punten en/of verbeterpunten als praktijkopleider je (verder) wil ontwikkelen.
-
3
SBB biedt tientallen kosteloze workshops en e-learnings voor praktijkopleiders.
-
4
Wil je weten hoe je je als praktijkopleider verder kan ontwikkelen? Je SBB-adviseur bespreekt graag je wensen, bijvoorbeeld tijdens het erkennings-, kwaliteits- of herbeoordelingsgesprek met jouw leerbedrijf.
Houd vakkennis op peil
Houd de nieuwste ontwikkelingen in je vak bij door cursussen of e-learnings te volgen of beurzen te bezoeken. Ga naar bijeenkomsten met andere praktijkopleiders om je kennis over het begeleiden van stagiairs op peil te houden.
-
1
Kennis veroudert snel. Voor het goed blijven uitoefenen van je vak én het begeleiden van stagiairs is het belangrijk dat je weet wat er speelt in je vakgebied. Met deze tips houd je je vakkennis up-to-date:
- lees vakbladen en websites over je vakgebied
- bezoek vakbeurzen, congressen en evenementen
- laat je bijscholen
- volg (verplichte) cursussen (vanuit de branche).
Stagiairs vinden het leuk als je ze kennis laat maken met innovaties en nieuwe technieken. De stagiair gaat er waarschijnlijk in toekomstige banen mee werken. Als je nu nog niet weet of een techniek bruikbaar is en of je medewerkers en klanten ermee kunnen werken, kun je de stagiair de innovatie laten uitproberen.
-
2
SBB publiceert voor elke sector een trendrapportage, ook over de sector waarin jij werkt.
In deze online publicaties brengen we de nieuwste trends en ontwikkelingen uitgebreid in kaart. Wat betekenen deze trends voor jouw werkveld, het begeleiden van stagiairs en voor de benodigde vaardigheden en taken van toekomstige medewerkers?
De SBB-onderzoekers verzamelen continue signalen en actualiseren de trendrapportages iedere drie jaar.
Handige links
Publicaties onderzoek en informatie -
3
Wissel ervaringen en ideeën uit met praktijkopleiders in je eigen organisatie maar ook daar buiten. Je kunt op de volgende manieren contact leggen:
- Bezoek bijeenkomsten voor praktijkopleiders op scholen. Hier wordt je bijgepraat over ontwikkelingen in de branche en op school.
- Neem deel aan een SBB workshop voor praktijkopleiders. Hier doen ook andere praktijkopleiders aan mee.
- Telt je leerbedrijf meerdere praktijkopleiders? Dan kan je leerbedrijf een bijeenkomst voor praktijkopleiders organiseren.
Handige links
Workshop voor praktijkopleiders
Houd contact met school
Het leren in een beroepsopleiding is een co-creatie tussen student, school, en leerbedrijf. Goede contacten en samenwerking tussen leerbedrijf en school zijn belangrijk voor het leerrendement van de student.
-
1
- Noteer de contactgegevens van de bpv-begeleider van school in de bpv-map. Zet deze contactgegevens ook in je smartphone.
- Check regelmatig of de bpv-begeleider nog de contactpersoon is
-
2
Als je een stagiair begeleidt, heb je met school contact over de volgende onderwerpen:
- het werven van studenten voor stages of leerbanen
- bij problemen of juist wanneer het uitzonderlijk goed gaat met een stagiair tijdens de bpv-periode.
- voortgangsgesprekken, begeleidingsgesprekken en beoordelingsgesprekken
- de samenwerking met de school, kijk samen waar verbeteringen mogelijk zijn.
-
3
Als gastdocent neem je je ervaring en kennis vanuit jouw vakgebied mee de school in.
Via een excursie krijgt een groep studenten in één keer een indruk van hun toekomstige stage, leerbaan of functie bij je leerbedrijf.
Vraag de school naar de mogelijkheden voor gastlessen/excursies.
-
4
Vind je het leuk om feedback te geven over een opleiding? Word dan lid van een adviescommissie van school.
-
5
Bijeenkomsten voor praktijkopleiders op scholen zijn voor jou interessant als je bijgepraat wilt worden over ontwikkelingen in de branche en op school. Daarnaast ontmoet je er praktijkopleiders van andere leerbedrijven.
Als je deelneemt aan voorlichtingsavonden op school, krijgen toekomstige studenten (en hun ouders) niet alleen een goed beeld van de school en opleiding, maar ook van de leerbedrijven waar de studenten stage gaan lopen.
Houd contact met SBB
De SBB-adviseur die is gekoppeld aan jouw leerbedrijf, heeft met jouw bedrijf contact over de erkenning en verdere ontwikkeling van jouw leerbedrijf. Via het account op MijnSBB houdt je leerbedrijf de organisatiegegevens up-to-date en kunnen scholen en studenten jullie leerplaatsen vinden.
-
1
Een nieuw of bestaand leerbedrijf heeft een vaste contactpersoon binnen SBB: de adviseur praktijkleren. Deze adviseur spreekt met jouw leerbedrijf onder andere over:
Erkenning- of uitbreidingsaanvraag
Jouw bedrijf wil erkend leerbedrijf worden of de erkenning uitbreiden. Nadat jouw leerbedrijf de aanvraag hiervoor heeft ingediend, neemt een SBB-adviseur contact met jouw bedrijf op om de aanvraag telefonisch door te nemen en een afspraak te maken voor een erkenningsgesprek. Tijdens dit gesprek neemt onze adviseur alles met jouw leerbedrijf door voor je nieuwe erkenning of uitbreiding van je erkenning.
Kwaliteit
In het kwaliteitsgesprek bespreekt je leerbedrijf met de SBB-adviseur wat je bedrijf nodig heeft om de beste leeromgeving voor de student te creëren. In het gesprek maakt je leerbedrijf met onze adviseur afspraken voor kwaliteitsverbetering. Mogelijke onderwerpen:
- werkzaamheden van de stagiair
- vakinhoudelijke en persoonlijke begeleiding van de stagiair
- veiligheid
- organisatie leerproces
- meedenken over verbetering van de dienstverlening van SBB
- studentwaardering
- samenwerking met school
- kansen bieden aan studenten met specifieke behoeften
Herbeoordeling
Volgens de erkenningsvoorwaarden beoordeelt SBB erkende leerbedrijven minimaal eens in de vier jaar opnieuw. Tijdens het herbeoordelingsgesprek (telefonisch of op locatie) toetst de SBB-adviseur of je leerbedrijf nog steeds voldoet aan de voorwaarden uit het Reglement erkenning leerbedrijven SBB.
Downloads
Leaflet Kwaliteit Externe linkHandige links
Reglement erkenning leerbedrijven SBB Externe link -
2
Een erkend leerbedrijf heeft een eigen account op MijnSBB. Via dit account houdt jouw leerbedrijf de gegevens over je organisatie up-to-date en kunnen scholen en studenten je leerplaatsen vinden op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl
Wat kan je leerbedrijf onder andere op MijnSBB?- gegevens van het leerbedrijf aanpassen
- leerplaatsen voor stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl toevoegen of verwijderen
- bpv-contactpersonen en praktijkopleiders toevoegen of verwijderen
- een uitbreiding van de erkenning aanvragen.
-
3
SBB organiseert ieder jaar de verkiezing voor beste praktijkopleider en beste leerbedrijf van het jaar. Je kunt jezelf of je leerbedrijf voordragen of anderen dragen je voor. Als je meedoet, laat je zien dat je opleiden belangrijk vindt en studenten het vak wil leren. Je leerbedrijf krijgt veel publiciteit bij deelname. Hierdoor willen meer studenten begeleid worden bij jouw leerbedrijf.
Handige links
Verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider
Neem bpv op in opleidingsbeleid
Als je leerbedrijf regelmatig meerdere stagiairs tegelijkertijd opleidt, dan is het aan te raden afspraken voor beroepspraktijkvorming (bpv) op te laten nemen in het opleidingsbeleid van je leerbedrijf. Zo weten praktijkopleiders waar ze aan toe zijn en hoeft niet telkens het wiel uitgevonden te worden.
-
1
Je leerbedrijf ontwikkelt een visie op de beroepspraktijkvorming (bpv). Hoe kijkt je organisatie naar het opleiden en begeleiden van stagiairs?
-
2
Leg de visie op bpv vast in een bpv- of opleidingsbeleidsplan. In dit plan beschrijft je organisatie zo concreet mogelijk de uitgangspunten, verantwoordelijkheden en randvoorwaarden van het opleidings- en begeleidingsproces. SBB biedt twee formats ter inspiratie voor het formuleren en vastleggen van het bpv-beleid:
- een uitgebreid BPV Beleidsplan voor grote organisaties die regelmatig meerdere stagiairs begeleiden
- een beknopte versie BPV Plan voor kleinere leerbedrijven of organisaties die af en toe stagiairs begeleiden.
Heeft je organisatie vragen of behoefte aan tips of advies over een bpv-beleidsplan? Je SBB-adviseur helpt jouw organisatie graag verder.
-
3
Je leerbedrijf stemt het bpv-beleidsplan af met de praktijkopleiders binnen de organisatie zodat iedereen het beleid kent en weet waar ze aan toe zijn.
-
4
Je organisatie is alert op het signaleren van verbeterpunten rondom het opleiden en begeleiden van stagiairs en verwerkt deze punten in het bestaande bpv-beleidsplan.
Veelgestelde vragen
Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur praktijkleren of neem contact op met de Servicedesk van SBB. Wij helpen u graag!
-
Op de pagina Trainingen en hulpmiddelen voor praktijkopleiders vindt u ons aanbod. Selecteer via de zoekfilter ‘Kies een categorie’ een workshop, e-learning of webinar die aansluit bij uw ontwikkelwens.
-
U meldt zich aan voor een workshop via deze pagina.
-
Op de pagina Alles voor praktijkopleiders vindt u informatie en tips die u ondersteunen bij het begeleiden van studenten.
Niet gevonden wat je zocht?
Je begeleidt mbo-stagiairs. SBB helpt jou graag om dat zo goed mogelijk te doen. We bieden vele tips, hulpmiddelen en trainingen.
Heb je desondanks niet de informatie gevonden waar je naar op zoek bent? Of mis je een onderwerp? Neem contact met ons op.