Samira el Oualid, adviseur praktijkleren

Investeren in vakmensen

In mijn werk wil ik iets bijdragen aan de samenleving, bijvoorbeeld door te zorgen dat anderen zich blijven ontwikkelen. Als adviseur praktijkleren bij SBB vorm ik een brug tussen de school, het leerbedrijf en de student. Leerbedrijven zijn ontzettend belangrijk. Zij investeren namelijk in de praktijkbegeleiding van onze toekomstige vakmannen en -vrouwen. Maar ook de praktijkbegeleiders hebben soms ondersteuning nodig. En die kan ik ze samen met mijn collega’s geven.

Iedere werkweek is totaal anders. ’s Ochtends start ik op vanuit mijn huis en bekijk ik welke nieuwe aanvragen ik heb binnengekregen. Daarna ligt het eraan welke afspraken ik heb gemaakt. Zo bezoek ik leerbedrijven die een erkenning hebben aangevraagd, voer ik kwaliteitsgesprekken bij leerbedrijven of geef ik workshops aan beginnend praktijkopleiders. Ook heb ik regelmatig contact met de directie of bpv-coördinator van scholen in mijn regio en spreek ik collega’s. Met 450 collega’s werken we zelfstandig vanuit huis of op locatie bij de klant. Omdat ik geloof dat we veel van elkaar kunnen leren, loop ik ook af en toe met een collega mee.

Als adviseur praktijkleren vorm ik een brug tussen de school, het leerbedrijf en de student.

Relaties opbouwen

Een baan tussen vier kantoormuren is niets voor mij. Als adviseur ben ik vaak onderweg en heb ik de vrijheid om zelf te bepalen hoe mijn werkweek eruit ziet. Laatst voerde ik ’s avonds een kwaliteitsgesprek bij een sportvereniging, terwijl er een wedstrijd werd gespeeld. Het is dan zo leuk om de dynamiek tussen de student en praktijkopleider te zien, dat het niet als werken voelt. Het mooist aan mijn baan vind ik om relaties op te bouwen met de bedrijven. Door echt te luisteren en mij te verdiepen in het leerbedrijf verbeter ik die relatie telkens weer. Als we in die gesprekken iets van elkaar leren, is mijn werkdag geslaagd.

In dit werk kun je nieuwsgierig blijven. De sectoren zijn namelijk continu in verandering. Mijn streven is om elke zes maanden iets nieuws te leren. Daarom heb ik naast adviseren ook andere rollen. Ik geef bijvoorbeeld workshops aan beginnend praktijkopleiders en ben key-user van ons registratiesysteem. Binnenkort ga ik me richten op het geven van webinars. Bij SBB zijn er veel manieren om jezelf te ontwikkelen, dat vind ik fantastisch. Het vraagt wel om een echt proactieve houding en de wil om te weten wat er in de organisatie speelt.