Kansen voor Murat

Kansen voor Murat

Murat leerde op zijn school, Kolom praktijkcollege Noord, eerst voor automonteur. "Het bleek lastig om mijn diploma te halen. Daarom ben ik horecavaardigheden gaan doen. Ik heb mijn eerste certificaat al gehaald. Nu werk ik bij hotel NH Amsterdam aan de hygiënecode en bestellingen."

Praktijkbegeleider Barry Latjes: "Murat is loyaal en leergierig. Toen hij hier kwam, was hij verlegen. Hij heeft een duwtje nodig. Dan vraag ik om te bedienen. Of om te helpen met een lunch voor 300 mensen." Murat: "Dan schrik ik wel. Maar als je eenmaal bezig bent, dan valt het mee. In de keuken werken vind ik het leukste: koken, bakken en de chef pesten."

Vragen

Barry: "NH Hotels heeft veel stagiairs, waarvan een deel een beperking heeft. We geven vrijheid én zorgen voor veiligheid. Murat kan nu zelfstandig alle gerechten maken. En mocht er iets misgaan, dan is dat geen ramp. Het is vooral belangrijk dat stagiairs vragen durven te stellen."

Maatwerk vergroot kansen

Birgit Versteeg is stagecoördinator bij Kolom praktijkcollege Noord. "Murat heeft het SVH-certificaat keukenvaardigheden en sociale hygiëne gehaald. Bij Barry haalt hij zijn praktijkverklaring voor horeca-assistent en kok. De school helpt hem met theorie en bijvoorbeeld rekenen. Murat gaat van school zodra hij een baan heeft. Het maatwerk vergroot zijn kansen op de arbeidsmarkt."