Elf betrokken experts

Elf interviews illustreren de positionpaper ‘De kracht van praktijkleren in het mbo’. Elk vanuit hun eigen rol, geven de betrokken experts hun visie op een leven lang ontwikkelen.

Kansen voor echte doeners (Jolanda de Graaff, Van der Valk)

Geef ook volwassen ‘doeners’ de kans op een leuke fulltime- of parttimebaan. Met dat uitgangspunt slaagt Van der Valk Hotels & Restaurants erin een steeds bredere groep werknemers aan zich te binden.

Lees het interview

Bijscholen in duurzaamheid (Arjen Binkhorst, Bonarius Bedrijven )

De installatiebranche heeft het druk. Er is krapte op de arbeidsmarkt, door wettelijke certificeringseisen moeten 20 tot 30 duizend verwarmingsmonteurs opnieuw praktijkexamen doen en dan komen er ook nog eens nieuwe duurzame technieken bij. Alle hens aan dek voor om- en bijscholing.

Lees het interview

Ontdekken waartoe je in staat bent (Vincent van Drie, zelfstandig meubelrestaurator)

Jezelf in een andere context opnieuw tegenkomen en verbaasd zijn waartoe je in staat bent. Daarvoor kiest zelfstandig meubelrestaurator Vincent van Drie. Om zich te oriënteren op een carrièreswitch naar de zorg doet hij vrijwilligerswerk in de dagbesteding.

Lees het interview

Een paradigmashift alstublieft (Elise Nieuwhof, ’s Heeren Loo)

Er moet echt iets gebeuren aan de manier waarop het onderwijs voor volwassenen is ingericht, vindt Elise Nieuwhof, manager praktijkleren bij ’s Heeren Loo. Of het nu gaat om de zorg of een andere sector – iedereen moet zich een leven lang kunnen ontwikkelen.

Lees het interview

Fluitend examen doen (Gerda van de Kaa, ROC Mondriaan )

Doceer niet als docent, maar laat volwassen studenten beseffen hoeveel ze al kunnen en weten en leg vervolgens uit wat ze nog moeten bijleren. Zo bereidt Gerda van de Kaa haar studenten verzorging en verpleging voor op het examen.

Lees het interview

Iedereen in de leermodus (Robert Goedhart, Technicom)

Volwassenen opleiden voor een toekomst in de productie. Daarvoor bundelden uitzendbureau Randstad en private opleider Technicom de krachten. Wie het opleidingstraject Productie Pro succesvol afrondt, wordt beloond met een erkend mbo-certificaat.

Lees het interview

Evc voor iedereen te doen (Tjeerd Willem Hobma, Volandis)

Vakmensen doen iedere dag ervaring en kennis op. Met erkenning van verworven competenties, een evc-traject, kunnen ze dit laten valideren en verzilveren met een diploma. Evc moet voor iedereen te doen zijn.

Lees het interview

Je thuis op de bank oriënteren (Bas de Lege, FNV)

Je denkt aan een andere baan, maar wat past bij je? Waar kun je een opleiding volgen? Welke mogelijkheden zijn er om die te financieren? Geen ingewikkelde vragen voor de loopbaancoaches van de FNV, al zouden ze graag een website zien die daarbij helpt.

Lees het interview

Elk bedrijf een leerambassadeur (Wendy Beerman, gemeente Almere)

Hoe krijgen we volwassenen zover dat ze de regie nemen over een volgende stap in hun carrière? Een leerambassadeur geeft inzicht in de persoonlijke mogelijkheden, het scholingsaanbod en de financiering. Elk bedrijf zou zo’n leerambassadeur moeten hebben.

Lees het interview

Allemaal aan de leerrechten (Bas ter Weel, SEO Economisch Onderzoek)

Hoe krijgen we werkenden en werkzoekenden aan de studie? Naast tijd en zin spelen ook kosten een rol. Door elke Nederlander dezelfde leerrechten te geven, is die horde alvast genomen.

Lees het interview

Subsidie voor de bbl moet meeademen (Jos Kleiboer, Koninklijke Metaalunie)

Het budget van de subsidieregeling Praktijkleren moet meeademen met het totale aantal bbl-studenten. Dat vindt Jos Kleiboer, directeur Beleid bij Koninklijke Metaalunie. De overheid die de subsidie verstrekt heeft er tenslotte zelf de grootste baat bij.

Lees het interview