Lesmateriaal en training

Praktijkopleider en student bakkerij

Lesbrieven en toolkits zijn bedoeld als gereedschapskist voor de docent. U vindt er inspiratie voor werkvormen om de les te vullen over studieloopbaanoriëntatie en het vinden van een stage. Omdat de gereedschapskisten rijkelijk gevuld zijn, hebt u alle vrijheid om die elementen eruit te pakken die passen bij uw manier van lesgeven of die u voor uw studenten geschikt vindt. Het lesmateriaal is dus geen gedwongen format; u bepaalt zelf hoe u uw les inricht.

Lesbrief Beroepen in Beeld

De website Beroepeninbeeld.nl biedt een compleet overzicht van de opleidingsmogelijkheden in het mbo. Alle beroepen waarvoor uw studenten een mbo-diploma voor nodig hebben staan erop. Beroepsomschrijvingen, filmpjes én (heel belangrijk) informatie over de kansen op een stage en een baan staan beschreven. Om studenten te helpen bij hun keuze is speciaal voor docenten deze lesbrief gemaakt met heel veel opdrachten.

Lesbrief Stagemarkt

De website Stagemarkt.nl biedt een totaal overzicht van alle erkende leerbedrijven en hun stageaanbod. In de lesbrief staan verschillende opdrachten die u als docent kunt gebruiken om studenten wegwijs te maken op de website. Zo kunnen zij in de toekomst gemakkelijk een geschikte stage of leerbaan vinden. De opdrachten variëren van het controleren of een bedrijf erkend is tot het zoeken naar beschikbare stages in de buurt.

Toolkit Studie in Cijfers

Om u als docent of decaan te helpen om Studie in Cijfers op een leuke en leerzame manier te gebruiken, is er een toolkit met opdrachten voor in de les. Elke opdracht behandelt een onderdeel van Studie in Cijfers. Wat weten leerlingen bijvoorbeeld van het startsalaris na een opleiding? En hoe belangrijk is de studenttevredenheid over hun toekomstige opleiding voor ze? De lengte van de opdrachten varieert van 10 tot 30 minuten.

Workshop ‘Kies slim’

Als docent of bpv-coördinator begeleidt u studenten bij hun keuze voor een opleiding, stageplaats of leerbaan. Studie in Cijfers, Beroepeninbeeld.nl en Stagemarkt.nl komen daarbij van pas. In de workshop ‘Kies slim’ leert u de combinatie van die drie producten te gebruiken. Zo helpt u jongeren om met hart en hoofd een kansrijke keuze te maken, op basis van gevalideerde beroepen- en arbeidsmarktinformatie. Hebt u belangstelling voor een workshop? Neem contact op met de regionaal adviseur onderwijs-arbeidsmarkt in uw gemeente of regio.

Zie ook: