Mbo-studenten zorgen voor toezicht en veiligheid in Kampen

Een groot aantal mbo-studenten belangrijke praktijkervaring laten opdoen, juist in een tijd dat stages voor de opleiding tot handhaver toezicht en veiligheid (HTV) erg lastig te vinden zijn. De gemeente Kampen kreeg het voor elkaar. Samen met Landstede MBO uit Zwolle is een mooi project opgestart rond het parkeren van fietsen in de stad.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Tien mbo-studenten versterken de toezicht- en handhavingsafdeling met het fietsenproject. De gemeente Kampen wil dat burgers de fietsen op de juiste plekken parkeren. De studenten helpen dit voor elkaar te krijgen.

Meelopen in wereld van handhaving

Edwin Beekman is coördinator van het fietsenproject en begeleidt de mbo-studenten. “Toen ik werd gevraagd om coördinator te worden van dit project, vond ik meteen dat we studenten van Landstede MBO erbij moesten halen.” Volgens Edwin is het belangrijk om studenten te laten meelopen in de wereld van de handhaving. “In het begin hebben ze weinig idee van wat handhaving inhoudt. Daarom laten wij de studenten meelopen in de problematiek van wat er speelt in wijken. Op deze manier leren ze hoe ze met mensen moeten omgaan, zien ze wat er allemaal gebeurt op straat en leren ze verdachte situaties in te schatten.”

Winkeliers reageren positief

“In de praktijk komen studenten erachter wat hun uniform betekent. Ze leren heel veel op school, maar het is toch anders als je ermee op straat loopt. Als mensen een boa zien, lopen ze direct naar de parkeermeter omdat ze bang zijn voor een boete,” lacht Edwin. Gelukkig zijn de reacties van de winkeliers goed en reageren ze positief op de inzet van de mbo-studenten. “Uiteindelijk weten ze dat we er voor hen zijn en bieden ze hulp waar nodig.”

Een fijne samenwerking

Het afgelopen jaar hebben de maatregelen de studenten erg beperkt. Door het digitale onderwijs, kunnen ze een moeilijk beeld krijgen van het werkveld. Daardoor is het voor studenten van belang dat ze praktijkervaring opdoen. Marcel Jacobs, coach en docent HTV van Landstede MBO, is positief te spreken over de samenwerking met de gemeente Kampen. “We zijn erg blij dat we in deze tijd een kleinschalig project hebben opgestart dat steeds meer groeit. Mede dankzij de manier waarop Edwin zijn eigen netwerk aanboort, kunnen de studenten zich oriënteren, meelopen en leren ze alle facetten van handhaving.”  

In korte tijd volwassen maken

Gekleed in uniform gaan de studenten met z’n tweeën op pad. De één heeft een portofoon bij zich en de ander loopt met een apparaat om foutgeparkeerde fietsen te melden. Ze hebben toegang tot het boa-kanaal en kunnen ze zich via de portofoon altijd bij Edwin melden.

Aan het eind van de stage leveren de studenten een portfolio in. “Hierin wil ik teruglezen welke kant ze op willen en dat ze hebben uitgezocht wat er allemaal bij het vak komt kijken. Ik nodig iemand van mijn eigen contacten uit, zodat ze met elkaar in gesprek kunnen gaan”, aldus Edwin. “Op deze manier proberen wij de studenten in drie maanden wegwijs te maken. Ik vind het mooi om ze in zo’n korte tijd volwassen te maken in de wereld van de handhaving.”

Meerdere HTV-stagiairs kans bieden

Alie Feenstra overlegt als adviseur praktijkleren bij SBB regelmatig met de gemeente Kampen. “Net aan het begin van de coronacrisis mocht ik de gemeente voor deze opleiding erkennen als leerbedrijf. En dan denk je die starten rustig op, maar dat was niet het geval. Direct na de eerste lockdown hebben ze dit fietsenproject opgestart waarmee ze meerdere HTV-stagiairs een kans bieden om stage te lopen binnen de gemeente.”

Zich openstellen voor mbo-stages

“Dit is een succesverhaal van een gemeente die zich in coronatijd openstelt voor mbo-stages”, stelt Alie vast. “De gemeente heeft zich heel actief ingezet door haar medewerkers op te roepen om juist nu een kans te bieden aan een stagiair. Hierdoor weet de gemeente er een succesvol project van te maken, ook al zijn ze nog maar net een erkend leerbedrijf voor de HTV-opleiding.”

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt