Mbo-kampioenen schitteren op Prinsjesdag

Op de basisschool wisten ze al wat ze wilden worden. Esmé Hemmes uit Drenthe droomde van een toekomst als schoonheidsspecialiste en Esra van der Meer uit Friesland ging voor het kappersvak. Esra is inmiddels nationaal kampioen en allebei namen ze zelfs deel aan WorldSkills. Vandaag demonstreren ze hun vaardigheden aan Haagse politici.

Het mbo vervult een essentiële rol in de samenleving. Om dat extra onder de aandacht te brengen, laten minister Ingrid van Engelshoven, staatssecretaris Mona Keijzer en zeventien Kamerleden van zes partijen voorafgaand aan de troonrede hun haar stylen en eventueel hun make-up verzorgen door talentvolle mbo-studenten. WorldSkills Netherlands organiseert het Prinsjesdagevent mede namens brancheorganisatie ANKO, de vakbonden FNV MOOI en CNV Vakmensen, de MBO Raad, het ministerie van OCW en SBB.

Erkend leerbedrijf

“Met dit event bieden we studenten de kans om aan ministers, staatssecretarissen en Kamerleden te laten zien wat ze kunnen”, zegt Kim Lieffering, praktijkopleider bij het erkende leerbedrijf LifeStyle Salon The Hague (voorheen Aveda The Hague). “Fantastisch om dat te mogen faciliteren. Vandaag begeleiden we Esmé, Esra en enkele andere studenten vanuit het hele land, maar eigenlijk kunnen ze heel goed zonder ons. Ze zijn niet voor niets allemaal hoog geëindigd bij de beroepenwedstrijden.”

Fysiologie, anatomie en pathologie

Esmé is al van jongs af aan geïnteresseerd in uiterlijke verzorging. Haar keuze voor de opleiding Allround schoonheidsspecialist was dan ook snel gemaakt. Deze zomer behaalde ze haar diploma op het Alfa-college in Groningen. “Erg leuk om te leren vond ik bijvoorbeeld huidverbeterende behandelingen en massages. De theorie was wel pittig, vooral omdat je voor vakken zoals fysiologie, anatomie en pathologie veel over het lichaam moet weten.”

Metamorfose

Ook Esra wist precies wat ze wilde. “Na het vmbo mocht ik naar de havo, maar ik werk graag met mijn handen. Mijn opa was kapper en dat sprak me erg aan. Daarom volgde ik de opleidingen Allround kapper en Salonmanager bij ROC Friese Poort. Het liefst gaf ik de klant een metamorfose, met een ander kapsel en een nieuwe kleur. Het kappersvak in de salon zelf vond ik wat eentonig, maar gelukkig kon ik toen meedoen aan de nationale vakwedstrijden Skills Heroes en het WK voor beroepen WorldSkills.”

Hoedjes

En dan nu het Prinsjesdagevent. Hoe pak je zoiets aan? Esra: “Bij de dames zal ik vooral kijken hoe ik het haar mooi kan opsteken, terwijl het zichtbaar blijft onder de hoedjes. Heren met wat langer haar kan ik ook stylen en föhnen – net wat ze zelf willen. Ja, natuurlijk praat ik met mijn klanten terwijl ik aan het werk ben, het maakt niet uit waarover. Als kapper ben je soms een halve psycholoog en krijg je een heel levensverhaal te horen. Dat hoort gewoon bij het vak.”

Vaktechniek

Vooral haar stage bij het Friese erkende leerbedrijf Hairstylecenter De Passaazje vond Esra erg leerzaam. “Daar heb ik veel geleerd, van knippen en snijden tot werken met de tondeuse. Op school hadden we bovendien les van een docent van de oude stempel, zodat we nog meer met kam en schaar konden oefenen. Die vaktechniek kon ik mooi bij de wedstrijden laten zien. Het meest ideaal vind ik een combinatie van oudere en moderne technieken, al moet elke kapper daar zijn eigen weg in vinden.”

Leven lang ontwikkelen

Zoals je vroeger een diploma behaalde en daarna aan het werk ging, blijf je je tegenwoordig een leven lang ontwikkelen. Esmé ging daar zelfs al tijdens haar opleiding mee aan de slag. “Omdat ik snel wist dat ik voor mezelf zou beginnen, ging ik op zoek naar beautymerken die cursussen gaven. Zo heb ik me extra kunnen verdiepen in het schoonheidsvak en verschillende massages. Eind oktober open ik mijn eenmanszaak: Salon SKINN in Stadskanaal. We zijn nu druk bezig met de verbouwing.”

Fashionweeks en fotoshoots

Eind september neemt Esra na drie jaar afscheid van haar werkgever Hairstylecenter De Passaazje. “Ik ben van plan om achter de schermen te gaan werken. Bijvoorbeeld bij fashionweeks en fotoshoots of bij de televisie. Dat lijkt me heel erg leuk. Doordat ik mocht deelnemen aan de beroepenwedstrijden en ik inmiddels vrij veel contacten heb in dat wereldje, kan ik er misschien wat sneller inrollen. Uiteindelijk gaat het me zeker lukken.”

Hoog in het vaandel

“Als praktijkopleider vind ik het heel inspirerend om ieder jaar weer frisse nieuwe meiden en jongens te mogen begeleiden”, besluit Kim. “Door een stage of leerbaan ervaren ze in de praktijk wat het werk inhoudt, van het omgaan met gasten tot het ontwikkelen van hun eigen creativiteit. Andersom leren wij weer van hen, of het nu gaat om handigheid met sociale media of ervaring met een heel nieuw schoonheidsproduct. Mbo-studenten staan bij ons leerbedrijf hoog in het vaandel.”