Jurre en Marziah ontvangen eerste praktijkverklaringen in regio Groot Amsterdam

Vanochtend in een feestelijke online bijeenkomst ontvingen Jurre en Marziah uit handen van de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink de eerste praktijkverklaringen in de regio Groot Amsterdam. Dankzij hun praktijkverklaring kunnen Jurre en Marziah aan bedrijven laten zien welke werkprocessen ze beheersen voor fietstechniek.

De economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis zijn voor iedereen voelbaar. Met het steun- en herstelpakket helpt de overheid werkloosheid te voorkomen. Zo is 63 miljoen euro bestemd voor om- en bijscholing door praktijkleren in het mbo. De deelnemer kan bijvoorbeeld een volledig mbo-diploma behalen. Maar hij of zij kan ook kiezen voor een mbo-certificaat, waarbij alleen beroepsgerichte delen van een opleiding op het programma staan.

Op basis van persoonlijke mogelijkheden aan de slag met werkprocessen

Voor sommigen is het behalen van een volledig mbo-diploma (inclusief de entreeopleiding) of een mbo-certificaat nog een brug te ver. Daarom bestaat er nu een derde vorm van praktijkleren, waarbij de deelnemer in de meeste gevallen geen lessen volgt en geen examen doet, maar op basis van persoonlijke mogelijkheden aan de slag gaat met werkprocessen. Dat doet hij of zij bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een ervaren praktijkopleider. SBB is verantwoordelijk voor de inhoud van de werkprocessen.

In de regio Groot Amsterdam werd eind 2019 al gestart met deze vorm van praktijkleren. Dankzij de goede samenwerking tussen scholen en bedrijven, onder regie van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, zijn inmiddels 58 deelnemers op weg naar een praktijkverklaring. Wethouder Rutger Groot Wassink is er zeer over te spreken: “Praktijkleren is een mooie manier om werken en leren te combineren. Het biedt kansen aan mensen die zich niet gemakkelijk zelfstandig bewegen op de arbeidsmarkt.”

Grote plannen voor de toekomst

Jurre deed vaardigheden op bij sociaal werkbedrijf Pantar. Directeur Lex de Boer vertelt: “Pantar is aangesloten op zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Zo maken we het doorstromen voor onze deelnemers gemakkelijker. We leren hier in de praktijk.” Jurre vult aan: “Praktijkgericht leren is voor mij de beste manier om te leren. Ik leer hier veel en mijn werkzaamheden geven voldoening. Als ik klaar ben met het opknappen van een fiets, leg ik dat vast.”

Marziah leerde in de praktijk bij Roetz Fair Factory. Directeur Ellen Heeres: “We helpen mensen die niet op de reguliere arbeidsmarkt kunnen instromen. We zijn dan ook blij met de komst van deze praktijkverklaringen. Het doel is om te blijven samenwerken met roc’s om meer mensen een praktijkverklaring te laten behalen.” Marziah heeft zelfs grote plannen voor de toekomst: “Bij Roetz heb ik het vak goed kunnen leren. Later zou ik het graag aan anderen leren en mijn eigen fietsenzaak hebben.”

Studenten waarderen om wat ze kunnen

Vanuit het onderwijs is ROC TOP aangesloten bij het traject. Programmamanager Justin Schild legt uit: “We vinden het belangrijk dat studenten worden gewaardeerd om wat ze wél kunnen, in plaats van ze af te rekenen op wat ze níét kunnen. Door meer samen te werken met bedrijven gaan we ervoor zorgen dat onderwijs en bedrijfsleven veel meer met elkaar worden vervlochten.” Groot Wassink: “Hopelijk is dit het begin van een heleboel nog te komen praktijkverklaringen.”

Met de praktijkverklaring op zak kan de werkende of werkzoekende ook aan andere bedrijven laten zien wat hij of zij kan, waardoor mogelijk zelfs een opstap ontstaat om door te leren in het mbo. Op die manier verloopt de overgang naar werk soepeler en vergroot de deelnemer de kans op blijvend werk. Sinds dit jaar kunnen alle 35 regio’s in Nederlands met deze nieuwe methode aan de slag.

Meer weten?

Ziet u als werkgever, gemeente of UWV de voordelen van de praktijkverklaring en wilt u er meer over weten? Lees alles over de aanpak, financiële regelingen, enzovoorts op s-bb.nl/praktijkverklaring. De Programmaraad maakte bovendien een handig stappenplan, dat laat zien welke partner welk onderdeel van de reis voor zijn rekening neemt.

Foto: Pantar