Bij Alexander mag je fouten maken

Alexander van der Doorn
Fouten maken mag. Dat is de belangrijkste boodschap die Alexander van der Doorn van Kennemer Duincamping Bakkum zijn stagiairs meegeeft. Afgelopen november werd Alexander uitgeroepen tot beste praktijkopleider van Nederland 2019. Hoe is het hem sindsdien vergaan?

Tot en met 30 april 2020 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.

Draag een leerbedrijf voor

Draag een praktijkopleider voor


Camping Bakkum, Geversduin en De Lakens vormen samen de Kennemer Duincampings. Elke locatie heeft een managementteam dat bestaat uit de campingmanager, de hoofden receptie en technische dienst en op Bakkum ook een hoofd recreatie. In de winter worden de mt’s bijgestaan door circa 60 medewerkers. Verder in het seizoen loopt dat op tot meer dan 300 medewerkers, verspreid over de drie campings.

Zo bedrijvig en bewoond als de campings er in het hoogseizoen uitzien, zo stil en groen is het er in de winter. Dat komt met name door de afwezigheid van stacaravans: om te zorgen dat de natuur zich kan herstellen worden die tijdelijk elders gestald. Niet voor niets zijn de Kennemer Duincampings trotse bezitter van een gouden Green Key, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de sector.

Na de verkiezing breidde Alexander zijn verantwoordelijkheid uit

De jury van de verkiezing stelde vast dat Alexander als praktijkopleider en hoofd recreatie een voortrekkersrol vervult in het opleidingsbeleid. Die verantwoordelijkheid breidde hij na de verkiezing nog verder uit, want waar hij eerst alleen de stages coördineerde voor opleidingen in recreatie, doet hij dat nu voor alle disciplines, van horeca tot schoonmaak en van receptie tot technische dienst.

“Ik begeleid de teamleiders bij het aannemen van stagiairs en zorg voor hun onboarding binnen de Kennemer Duincampings”, legt Alexander uit. “De stagiairs in recreatie blijf ik zelf begeleiden. Verder promoot ik onze campings op scholen, geef ik gastlessen bij Cosmo Academy Haarlem en ben ik voorzitter van de ondernemingsraad. Daarnaast werk ik zelfstandig als acteur.”

Wie de meeste fouten maakt wint

De stagiairs die Alexander en zijn collega-praktijkopleiders begeleiden mogen – of beter: moeten – fouten maken. “Als je het op die manier aanpakt, doet de stagiair zijn of haar werk vanuit een intrinsieke motivatie”, vervolgt hij. “Wie de meeste fouten maakt wint. Als je risico’s durft te nemen en stappen durft te zetten, ontwikkel je jezelf als een trein.”

Als geen ander weet Alexander zijn stagiairs te leren omgaan met stressvolle omstandigheden. “Ik kom meerdere soorten stress tegen. Denk aan werken onder tijdsdruk, maar ook aan stress door onzekerheid. Die onzekerheid probeer ik weg te nemen door er voor de stagiairs te zijn, ze nooit alleen te laten, te laten zien dat ik ze belangrijk vind en ze het gevoel te geven dat ze zelf keuzes mogen maken.”

Stagiairs geven jonge energie

Na een veelzijdige carrière in onder meer de horeca, luchtvaart en parfumerie werkt Alexander nu al zes jaar bij de Kennemer Duincampings. “Ik hou van jonge energie. Daarom vind ik het zo leuk om met stagiairs te werken. Het houdt me jong en ik merk dat het invloed heeft op de campings: we zijn een fris, snel, ambitieus bedrijf.”

Stage lopen kan van eind maart tot eind oktober voor minimaal tien weken. Zowel de drie campings als de twee restaurants bieden plekken in diverse opleidingsrichtingen. Voor het gemak van de stagiairs en om het groepsgevoel te versterken is er bij de ingang van Camping Bakkum zelfs een stagehuis. Een van de huidige bewoners is Jasper, die stage loopt bij de frontoffice.

De stage beviel Jasper zo goed dat hij weer terug is

Jasper stroomde na een mbo-opleiding in hospitality bij De Rooi Pannen door naar een hbo-opleiding in toerisme bij Breda University of Applied Sciences. De mbo-stage op de receptie van Camping Bakkum beviel hem zo goed, dat hij weer terug is. Door mee te lopen met twee managers bekijkt hij de camping nu vanaf een ander niveau en werkt hij aan verdere verbetering van de tevredenheidsenquête.

Mocht Jasper als mbo-student inderdaad fouten maken? “Zeker”, bevestigt hij. “Dat is hier de manier van werken. In het hoogseizoen met 6000 gasten kon het best eens gebeuren dat een klein administratief foutje grote gevolgen had, zoals een dubbele boeking. Maar ik kon altijd bij Alexander terecht. Hij liet me vrij om mijn werk te doen en als er iets fout ging, dan losten we dat met elkaar op.”

Deelnemen aan de verkiezing is een aanrader

Deelnemen aan de verkiezing is volgens Alexander absoluut een aanrader. “Ik vond mijn werk al fijn en kreeg al erkenning, maar als dat extra wordt bevestigd met een bijzondere prijs dan is dat een te gekke ervaring die ik iedereen gun. Het was ook leuk dat de jury langskwam voor een uitgebreid gesprek, waarna we met twee stagiairs een rondje over de camping liepen.”

De kampeerplekken op Duincamping Bakkum zijn mateloos populair onder inwoners van Amsterdam en elders in het land. Veel families brengen er van generatie op generatie hun vakanties door en er is zelfs een lange geïnteresseerdenlijst voor een huurplaats. Staat Alexander zelf op die lijst? “Nee, ik vind het heerlijk om na het seizoen te genieten van een vakantie in een all-inclusivehotel.”

Verkiezing 2020

Voor de 500.000 mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs.


Tot en met 30 april 2020 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.

Draag een leerbedrijf voor

Draag een praktijkopleider voor