We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep vakexpert voeding en veiligheid.
Hallo, ik ben Guan Pierik. Ik doe de opleiding Vakexpert voeding en voorlichting, en ik loop nu stage bij Erve Slendebroek in Zwolle.
Wij hebben een melkvee bedrijf. Van een deel van onze melk
maken we onze eigen zuivelproducten
We maken melk, karnemelk en kefir, yoghurt en allerlei soorten vla.
Dan gaat die hele lans door het reinigingsmiddel.
Mijn werkzaamheden zijn doordeweeks best wel verschillend.
Maar vooral op maandag en dinsdag, dat zijn hele drukke dagen, dan ga je de flessen stickeren. En dan ga ik de melk en de zuivelproducten vullen. Dat zetten we dan netjes in de koeling en dat is dan klaar voor de verkoop.
Hier in de grote ketel zit melk. Daar pompen we het door de machine heen en dan vullen we het hier bij de flessen.
Ik vind het leuk om te zien hoe producten worden gemaakt. Dat je er zo actief mee bezig bent, en ziet hoe een product tot stand komt.
Op deze lijst houden we bij: de datum dat we het geproduceerd hebben en de hoeveelheid product met daarbij houdbaarheidsdatum.
Wanneer een stagiair hier binnenkomt pakken ze de werkzaamheden met begeleiding samen op. Wanneer we merken dat ze meer zelfstandig kunnen doen, krijgen ze steeds meer zelfstandigheid terug.
Het is gewoon heel fijn. Je mag zelfstandig je dingen doen. En als je niet weet hoe het moet, dan legt ze het altijd goed uit en dan weet je het voor de volgende keer. Zodat je zelfstandig je ding kunt doen.