We volgen een dag uit het werkzame leven van een student en de praktijkopleider voor het beroep procesoperator C.
We zijn hier bij Bel, Schoonrewoerd, waar we kaas maken en veredelen.
Wat me echt aantrok was de techniek. Je krijgt de kennis en de macht over een machine. En het is een soort van je eigendom. Daar mag je dan in een ploeg acht uur lang de baas over spelen.
De machine stel je af op een bepaalde kleurkeuze. En je kijkt in je administratie, die de planning heeft aangeleverd, wat je gaat doen. Ga je bijvoorbeeld een kaas alleen maar coaten, dus een laagje coating geven, of ga je hem ook versieren?
Ja, dit is die mooie laag. Dat heb je prima gedaan. Eerst was het maar zo'n laagje natuurlijk.
Wat we hier doen is kaas maken, kaas rijpen, kaas verpakken. Dus we hebben hier eigenlijk van alles wat. Vanaf de koe tot aan de vrachtwagen kun je het volgen, het proces.
Het leuke aan praktijkopleider zijn is dat je dus mensen begeleidt en ziet dat ze dus gewoon beter worden. Dus het is meehelpen om een mens te ontwikkelen.
Iemand die hiervoor zou kiezen, moet een beetje technisch onderlegd zijn. Als iets ergens fout gaat, dat je logisch gaat nadenken. Het gaat daar fout en waar komt dat door? Als ik boodschappen doe en ik kom in de winkel langs het kaasschap, kijk ik altijd hoe het eruitziet. Eerst naar ons eigen merk en dan naar de concurrent.
André vindt het werk leuk en ik vind het leuk om hem te begeleiden, dus dat is bijna 100% succes, zeg maar.
Dit is ons product. We proberen een mooie kaas af te leveren. Hier doen we het voor.