Leven lang ontwikkelen

Om- en bijscholen via praktijkleren in het mbo verbetert de directe duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers een mooie kans om nieuwe werknemers op te leiden of om eigen medewerkers bij te scholen. Op die manier kunnen werknemers zich een leven lang ontwikkelen.

Steun- en herstelpakket

In het derde steun- en herstelpakket heeft het kabinet 63 miljoen euro uitgetrokken voor kortdurende scholingstrajecten via praktijkleren in het mbo. Het gaat om leerbanen in de derde leerweg, waarbij werken en leren worden gecombineerd. Deze opleidingen kunnen worden afgerond met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.

De middelen van het kabinet zijn bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die door de coronacrisis hun baan kwijtraakten of dreigen kwijt te raken. Er is een vergoeding voor zowel de mbo-school als de werkgever.

Lees meer over Financiële mogelijkheden

Positionpaper 'De kracht van praktijkleren in het mbo'

Een praktische, effectieve bijdrage aan een leven lang ontwikkelen. Daarvoor maken beroepsonderwijs en bedrijfsleven in SBB zich sterk. In de positionpaper 'De kracht van praktijkleren in het mbo' beschrijven we een reeks concrete, samenhangende voorstellen die ons in staat stellen om de producten en diensten die we nu al bieden voor het initiële beroepsonderwijs óók in te zetten voor de grote groep van volwassenen.