Waarom praktijkleren?

Om- en bijscholen via praktijkleren in het mbo verbetert de directe duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers een mooie kans om nieuwe werknemers op te leiden of om eigen medewerkers bij te scholen. Op die manier kunnen werknemers zich een leven lang ontwikkelen.

Een leven lang ontwikkelen met de flexibele kwalificatiestructuur (2021)

Uitgeschreven tekst van deze video

Leren stopt niet na het behalen van een mbo-diploma. Ook werkenden en werkzoekenden staan voor de uitdaging om zich te blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat hun beroep nieuwe kennis en vaardigheden vraagt. Of omdat de kansen op werk in een andere sector groter zijn.

Voor de een betekent leven lang ontwikkelen het volgen van een volledige mbo-opleiding. Voor de ander is dat misschien te hoog gegrepen of kost het eenvoudigweg te veel tijd. Gelukkig is het ook mogelijk om een of meer onderdelen van een opleiding te volgen.

Neem een keuzedeel of een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding. Zo'n stukje van de kwalificatiestructuur is heel geschikt voor bijscholing. De vakman of vakvrouw die dat onderdeel volgt wordt beloond met een wettelijk erkend mbo-certificaat.

Er zijn ook werkenden en werkzoekenden voor wie een diploma, een entreeopleiding of een certificaat niet haalbaar is. Op basis van de vraag van een leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden kan die doelgroep in de praktijk aan het werk om toch een praktijkverklaring te verdienen.

Zo maken beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen leven lang ontwikkelen voor iedereen bereikbaar.

Overheidsfinanciering vanuit steun- en herstelpakket

In het derde steun- en herstelpakket heeft het kabinet 63 miljoen euro uitgetrokken voor kortdurende scholingstrajecten via praktijkleren in het mbo. Het gaat om leerbanen in de derde leerweg, waarbij werken en leren wordt gecombineerd. De opleiding in de derde leerweg kan worden afgerond met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.

Voor wie?

De middelen van SZW voor praktijkleren in het mbo zijn bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt of dreigen te raken. Er is een vergoeding voor zowel de mbo-school als de werkgever.