Diploma, certificaat of praktijkverklaring

Scholing via praktijkleren in het mbo kan gericht zijn op het halen van een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.

Mbo-diploma

De (nieuwe) medewerker heeft een leerbaan, gericht op het halen een mbo-diploma. Het gaat om beroepspraktijkvorming in het leerbedrijf, beroepsgerichte vakken en generieke vakken zoals loopbaan en burgerschap, taal en rekenen.

Lees meer

Mbo-certificaat

De (nieuwe) medewerker heeft een leerbaan, gericht op het halen van een mbo-certificaat waarmee hij of zij in staat is een afgerond takenpakket uit te voeren. Het gaat om een deel van een mbo-opleiding. De duur is afhankelijk van de inhoud en leer- en werkervaring van de medewerker. De medewerker leert vooral op de werkvloer, aangevuld met onderwijs op dezelfde locatie of in een school. De afronding is met een examen.

Lees meer

Praktijkverklaring

Voor sommige mensen is het halen van een mbo-diploma of mbo-certificaat (nog) een brug te ver. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt dan uitkomst: het gaat om kortdurende scholing voor eenvoudige werkzaamheden die een (nieuwe) medewerker volledig op de werkvloer kan aanleren.

De leerbaan is bedoeld voor mensen zonder een startkwalificatie – of met startkwalificatie als verder leren lastig is. De opleiding is maatwerk, passen de mogelijkheden van het bedrijf en de (nieuwe) medewerker, en wordt afgerond met een praktijkverklaring voor de geleerde werkprocessen.

Lees meer

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillende opleidingsmogelijkheden en de bijbehorende bewijsstukken die een mbo-instelling kan uitreiken? Op Rijksoverheid.nl vindt u onder meer een interactieve infographic.

Bekijk de inspiratiekaart voor kansrijke beroepen