Beschrijving beroep
Een slager kent alle facetten van het be- en verwerken van vlees.
Van het uitbenen tot aan het worst maken tot aan een hamburger pletten.
De slager houdt rekening met trends en vindt het elke dag een uitdaging om goed voedsel te produceren. Daarnaast geeft de slager klanten advies over het bewaren en bereiden van de gekochte producten.
De slager werkt in een slagerij of is zelfstandig ondernemer.
Klik hieronder op de button bij ‘meer informatie’ voor de toelatingseisen en de mbo niveau 2 variant van deze opleiding.
De maakdrang van Dennis
Dennis Slager (31) kent de meeste grappen wel. 'De slechtste maak ik zelf.' Dennis Slager is slager. In Utrecht maakt hij bekroonde worsten, beent hij rund en varken uit en vindt hij het net zo leuk om in de even krappe als drukke winkel te werken. ‘Mag het een onsje meer zijn?’
Nog niet zo lang geleden zat Dennis op kantoor. ‘Dat bureauwerk vond ik niks. Stilzitten, veel praten, weinig actie. Je ziet geen resultaat aan het eind van de dag. Dat moest anders, vond ik.’ Als slager vond Dennis zichzelf opnieuw uit. ‘Een schitterend vak, ik ben de hele dag bezig en maak mooi voedsel met mijn handen.’
Dennis moet het vak nog leren. Naast zijn werk in de populaire slagerij gaat hij op een vaste dag naar school. In Houten studeert hij aan SVO vakopleiding food. ‘Dennis kwam bij ons met de vraag om de basis te leren. Hij wil eigen ondernemer worden. Om daar te komen wil hij het vak leren kennen.’
John van den Berkmortel is mentor en vakdocent die Dennis leert om productiemedewerker vlees te worden. ‘Dennis is leergierig. En omdat hij het leuk vindt, rolt hij op een gedreven manier door de opleiding.’ Dat betekent niet dat Dennis het rustig aan kan doen. ‘Dennis moet leren om zuiniger te snijden’, zegt John kritisch. ‘Te ruw snijden gaat uiteindelijk ten koste van de winst.’ Dennis knikt. ‘Dat is een verbeterpuntje.’ John geeft hem een schouderklop. ‘Dit kun je leren en met jou komt dat wel goed.’
Dennis roemt de band met zijn mentor. ‘John is een fantastische gozer. Hij maakt het leuk om naar school te gaan. Dat is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik hield niet van school, maar inmiddels ben ik wat ouder en nu heb ik een doel. Dat maakt een groot verschil.’
Mentor en gezel zien het vak veranderen. Consumenten eten minder vlees. John: ‘Kiloknallers verdwijnen steeds meer en mensen kiezen bewust voor kwalitatief hoogwaardig vlees.’
Dennis heeft een duidelijke ambitie. ‘Ik wil een eigen slagerij. Bij Van Es hebben ze vertrouwen in me, maar op de lange termijn mag het ook een eigen slagerij zijn. Slagerij Slager. Of Slager₂., ook mooi.’

Meer informatie
Voor meer informatie over de opleiding, stage, het beroep en locaties voor de opleiding ga je naar KiesMBO.