Beschrijving beroep

Een slager kent alle facetten van het be- en verwerken van vlees.

Van het uitbenen tot aan het worst maken tot aan een hamburger pletten.

De slager houdt rekening met trends en vindt het elke dag een uitdaging om goed voedsel te produceren. Daarnaast geeft de slager klanten advies over het bewaren en bereiden van de gekochte producten.

De slager werkt in een slagerij of is zelfstandig ondernemer.

Klik hieronder op de button bij ‘meer informatie’ voor de toelatingseisen en de mbo niveau 2 variant van deze opleiding.

We zijn hier in Utrecht, op de Amsterdamsestraatweg.
We zijn hier bij slagerij van Es.
Een ambachtelijk bedrijf dat de eigen worst maakt en al bijna honderd jaar bestaat
We zijn een kleine winkel, maar we zijn groot in wat we doen.
Het is voor mij allemaal nieuw, dus ik van alles heel erg leuk om te doen.
Van het uitbenen tot aan het worst maken tot aan een hamburger pletten.
Ja, ik vind alles hartstikke leuk.
Ik heb een tijd op kantoor gezeten, maar dat is niks.
Het stilzitten... dat maakt je dag niet leuk.
En nou ben je heel de dag bezig.
Je bent heel de dag druk, je hebt altijd wat te doen.
En dat is wel de reden, denk ik...
ja, dat ik de slagerswereld in ben gegaan.
En bij SVO vakopleiding food doe ik niveau 2 Productiemedewerker.
Het is de basis van van het slager worden.
Hij had als visie: “Ik wil later een eigen slagerij beginnen”.
En wat is dan mooier als je dan eerst Productiemedewerker leert?
Omdat je dan echt alle facetten leert van het be- en verwerken van vlees
en van daaruit gaat doorstromen naar niveau drie en eventueel Bedrijfsleider vers.
Ik zou graag zelfstandig ondernemer willen worden, ja.
Hij is goed. Hij is in ieder geval zeer leergierig.
John is mijn mentor en leraar.
En John is echt een fantastische gozer.
Hij is nog een beetje rauw in het vleessnijden.
Net heb ik hem al een beetje op zijn donder gegeven.
Elk grammetje wat je daar afsnijdt,
ja, dat gaat ten koste van je brutowinst en dat wil je niet.
Dat is nog wel een verbeterpuntje, ja zeker.
Hij moet wat zuiniger worden, maar dat geeft niks, dat komt vanzelf.
John is echt iemand die jouw dag naar school wel een stukje leuker maakt, vind ik.
Je moet vooral doen wat je leuk vindt.
En als je iets doet wat je leuk vindt...
dan loop je ook veel makkelijker door de opleidingen heen.
En dan zul je ook zien: dan gaat alles vanzelfsprekend.
Nomen est omen, hoorde ik laatst iemand zeggen.
Ja, dat is best wel uniek.
Ja, hoe zit dat? Ik heb er ook zelf niet voor gekozen.
Maar ik heet toch echt Slager van achteren.
Ja, en nu is het helemaal bijzonder natuurlijk.
Dat je van je naam ook je beroep maakt.
Want ja... ik ben echt slager.

De maakdrang van Dennis

Dennis Slager (31) kent de meeste grappen wel. 'De slechtste maak ik zelf.' Dennis Slager is slager. In Utrecht maakt hij bekroonde worsten, beent hij rund en varken uit en vindt hij het net zo leuk om in de even krappe als drukke winkel te werken. ‘Mag het een onsje meer zijn?’

Nog niet zo lang geleden zat Dennis op kantoor. ‘Dat bureauwerk vond ik niks. Stilzitten, veel praten, weinig actie. Je ziet geen resultaat aan het eind van de dag. Dat moest anders, vond ik.’ Als slager vond Dennis zichzelf opnieuw uit. ‘Een schitterend vak, ik ben de hele dag bezig en maak mooi voedsel met mijn handen.’

Dennis moet het vak nog leren. Naast zijn werk in de populaire slagerij gaat hij op een vaste dag naar school. In Houten studeert hij aan SVO vakopleiding food. ‘Dennis kwam bij ons met de vraag om de basis te leren. Hij wil eigen ondernemer worden. Om daar te komen wil hij het vak leren kennen.’

John van den Berkmortel is mentor en vakdocent die Dennis leert om  productiemedewerker vlees te worden. ‘Dennis is leergierig. En omdat hij het leuk vindt, rolt hij op een gedreven manier door de opleiding.’ Dat betekent niet dat Dennis het rustig aan kan doen. ‘Dennis moet leren om zuiniger te snijden’, zegt John kritisch. ‘Te ruw snijden gaat uiteindelijk ten koste van de winst.’ Dennis knikt. ‘Dat is een verbeterpuntje.’ John geeft hem een schouderklop. ‘Dit kun je leren en met jou komt dat wel goed.’

Dennis roemt de band met zijn mentor. ‘John is een fantastische gozer. Hij maakt het leuk om naar school te gaan. Dat is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik hield niet van school, maar inmiddels ben ik wat ouder en nu heb ik een doel. Dat maakt een groot verschil.’

Mentor en gezel zien het vak veranderen. Consumenten eten minder vlees. John: ‘Kiloknallers verdwijnen steeds meer en mensen kiezen bewust voor kwalitatief hoogwaardig vlees.’ 

Dennis heeft een duidelijke ambitie. ‘Ik wil een eigen slagerij. Bij Van Es hebben ze vertrouwen in me, maar op de lange termijn mag het ook een eigen slagerij zijn. Slagerij Slager. Of Slager₂., ook mooi.’

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding, stage, het beroep en locaties voor de opleiding ga je naar KiesMBO.

Naar KiesMBO Opent in een nieuw tabblad