Rianne Huiberts, adviseur Diplomawaardering en onderwijsvergelijking

Internationale dimensie

Als ik thuiskom zeg ik wel eens gekscherend: ik ben weer heel de wereld rond geweest. We vergelijken buitenlandse mbo-opleidingen met het Nederlandse. Zo weten particulieren, bedrijven en scholen met welk niveau een diploma vergelijkbaar is. En vinden de diplomahouders gemakkelijker een baan of een passende studie. We krijgen aanvragen binnen vanuit de hele wereld, van Zweden tot het Midden-Oosten.

Ik ben bij SBB begonnen als trainee op de Bpv-binnendienst. Door het traineeship heb ik enorm veel geleerd over mijn interesses, kwaliteiten en talenten. Allereerst wil ik graag werken met een internationale dimensie, daarnaast ik hou van structuur en mijn kracht is om orde in de chaos te scheppen. Daarom ben ik na het traineeship doorgestroomd naar team Internationale diplomawaardering en onderwijsvergelijking. Hier heb ik echt het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van de wereld. Ik help mensen die naar Nederland komen of juist naar het buitenland willen.

Het vergelijken van diploma’s is echt inhoudelijk werk waar je kennis van onderwijssystemen voor nodig hebt. Ieder dossier is anders, het is elke keer weer een puzzel die je moet oplossen. Voor het werk is goede beheersing van het Engels, een onderzoekende mindset en logisch redenatievermogen echt een must. En gevoel voor vreemde talen is een handige bijkomstigheid. Als ik een ingewikkeld Russisch diploma krijg, is Google mijn beste vriend.

Als ik thuiskom zeg ik wel eens gekscherend: ik ben weer heel de wereld rond geweest.

Verschillende culturen en talen

Met dit werk help ik mensen. Vluchtelingen of emigranten geef ik bijvoorbeeld inzicht in hun kansen in een ander land. Of we brengen ze in contact te brengen met andere instanties zoals het CIBG en DUO, zodat zij hun leven weer kunnen oppakken. Dagelijks kom ik in aanraking met verschillende culturen en talen. Sommige mensen spreken minder goed Nederlands. Om hen duidelijk uit te leggen welke gegevens we allemaal nodig hebben, is soms wel een uitdaging. Daarbij benadruk ik altijd dat het meer is dan een waardering van hun diploma, we willen ze echt verder helpen.

Bij SBB heb je de ruimte om je te ontwikkelen. Zelf spijker ik bijvoorbeeld mijn kennis bij met e-learnings van onze eigen SBB Academie. Daarnaast staan alle collega’s voor je klaar om extra tekst en uitleg te geven. SBB verbindt organisaties, scholen, werkgevers, vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij weer verder kunnen. En daar zetten we ons met zijn allen voor in.