Kees Turkenburg, teamcoördinator

Twee jaar geleden werd ik getipt over de vacature voor adviseur praktijkleren. ‘Echt iets voor jou’, zei een oud-collega. En dat klopt. Ik ben geen negen tot vijf-kantoortype en een buitenfunctie past echt bij mij. Nu verbeter ik processen én sta met de voeten in de klei. Zo erken ik bedrijven, coördineer ik team Zakelijke dienstverlening en veiligheid, neem ik deel aan werkgroepen en sluit ik aan bij de bedrijfstakgroep met de MBO Raad. Ik heb contact op verschillende manieren met bedrijven: face-to-face of digitaal.

Ook geef ik workshops voor beginnend praktijkopleiders. Samen gaan we aan de slag en gaan we in op thema’s zoals ‘hoe leid je nou een mbo’er goed op?’ en ‘wat zijn de niveauverschillen, en hoe ga je daarmee om?’ Het geeft energie als het kwartje valt en de praktijkopleiders begrip hebben waarom sommige dingen moeten gebeuren. Datzelfde geldt voor erkenningsgesprekken met leerbedrijven. Ik ga graag samen in gesprek en geef advies, zodat het bedrijf begrijpt waarom de erkenning wel of juist niet kan worden afgegeven.

Processen verbeteren en met de voeten in de klei

Regelmatig heb ik contact met mijn team. Ik help ze waar nodig en geef wat sturing. Collega’s zijn bereid om je te helpen en ondersteunen. Dat heeft ook met de functie te maken. Als adviseur praktijkleren heb je namelijk een grote zelfstandigheid. Informatie en om hulp vragen hoort daar ook bij. Daarnaast neem ik waar mogelijk deel aan interne bijeenkomsten, zodat ik blijf netwerken. Vorig jaar ontmoette ik tijdens een workshop van SBB Academie een collega van de juridische afdeling. Sindsdien is dat een goede werkrelatie.

Ik blijf bezig met de ontwikkeling van mijn team en die van mijzelf. Nu maak ik bijvoorbeeld een korte termijn planning waar we als team naartoe willen en wat we daarvoor nodig hebben. De training kort en bondig formuleren is naar mijn idee nuttig voor veel adviseurs. Zelf ga ik de opleiding Verdiepende feedback voor leidinggevenden volgen. Ik vind ik het namelijk belangrijk feedback aan collega’s te blijven vragen.