Basisvaardigheden grootkeukeninstallaties geschikt voor niveau 2 en 3

Processtatus 

Eindtoets akkoord: De Toetsingskamer SBB heeft de eindtoets uitgevoerd, het keuzedeel voldoet aan het Toetsingskader en wordt ter validering voorgelegd aan de sectorkamer.

Beschrijving 
Door het volgen van het keuzedeel Basisvaardigheden grootkeukeninstallaties  geschikt voor niveau 2 en 3 leert de beginnend beroepsbeoefenaar basisvaardigheden voor het veilig installeren van apparatuur en installaties in professionele grootkeukens. Een specifieke eis voor dit vakgebied is dat de leerling leert communiceren met collega's uit andere vakgebieden. Een ander specifiek kenmerk van dit vakgebied is dat de leerling te maken heeft met een grote diversiteit aan apparatuur. Zo werkt de beroepsbeoefenaar aan thermische apparatuur, ventilatiesystemen, koel en vries apparatuur, uitgifte systemen en vaatwasser apparatuur. Een ander specifiek aspect van het installeren van grootkeukens is dat men bekend dient te zijn met bedrijfsprocessen in de (industriële) voedselbereiding.  Tijdens het installatieproces blijven de meeste bedrijfsprocessen draaien. Hierdoor is het van groot belang dat de beroepsbeoefenaar duidelijk communiceert  met de klant, de hygiëne en voedselveiligheid  in de grootkeuken bewaakt en stressbestendig  is. De complexiteit van zijn werkzaamheden wordt verder bepaald door het grote afbreukrisico van het werk in grootkeukens. De klant is in grote mate afhankelijk van zijn professionele keuken. Een verstoring van het bedrijfsproces leidt tot extra kosten en imagoschade voor zowel de klant als het bedrijf van de beroepsbeoefenaar.